Diskusjonen om sentrumsplanen dreide seg i hovedsak om riving eller bevaring av Gammelbrygga, om parkeringsplasser i sentrum og om riksveien skal gå som i dag, eller om den skal gå rett fram over Torvet. Frp varsler allerede nå omkamp for å få Riksvei 83 rett fram.

Frykter rettssak

Mot én stemme ble kommunedelplanen for sentrum, inkludert båndlegging av Gammelbrygga, klubbet etter to timers heftig debatt. Planen legges ut til offentlig ettersyn med forlenget høringsfrist til 1. september. Høyres Håvard Solhaug og Frps Eivind Stene og Jostein Rasmussen frykter Harstad kommune kjører med stø kurs mot rettssak. De er redd for at kommunen vil gå på en skikkelig økonomisk smell ved å båndlegge Gammelbrygga.

– Striden om Gammelbrygga har utviklet seg til en farse siden eierne kjøpte den i 2007. Da eierne kjøpte tomta var den uten begrensninger. I ettertid velger kommunen å legge ned bygge og deleforbud. Dette er nesten et overtramp og en tvangstrøye. Hadde eierne visst dette på forhånd, ville de aldri ha kjøpt Gammelbrygga. Slik denne saken har utviklet seg er jeg redd kommunen går på et økonomisk tap, sa Eivind Stene. Han mente det var viktig å løse saken før kommunen havner i rettsapparatet, og fremmet forslag om å ta Gammelbrygga ut av sentrumsplanen. Forslaget fikk bare tre stemmer.

TAPTE: Fra venstre: Frps Jostein Rasmussen, Eivind Stene og Høyres Håvard Solhaug tapte kampen om å fjerne båndleggingen av Gammelbrygga i kommunedelplanen.

Kritikk

Høyre-siden kritiserte fagutvalget som har jobbet med planene om å bevare Gammelbrygga. Det fikk rådmannen til å reagere.

Han viste til at utvalget har forholdt seg til det politiske flertallet som 29. oktober 2015 ba administrasjonen vurdere muligheten for å bevare brygga. Utvalget har sett på mulighetene for å sette brygga i stand, og om det er mulig å få til en bærekraftig drift.

– Nå er spørsmålet om politikerne ønsker at brygga skal bevares eller om eierne skal få sette opp et leilighetsbygg på tomta, sa rådmannen.

Interesser kolliderer

SVs Edvin Eriksen roste administrasjonen for å ha lagt fram en stor og viktig plan for sentrum. I en slik plan er det nesten umulig å unngå at interesser kolliderer.

– I denne saken har Frp ensidig vært opptatt av interessen for eierne. Det er mitt inntrykk av at folk flest ønsker å bevare Gammelbrygga. Skal vi da legge oss flate for eierne slik at de får bygge leilighetskomplekset sitt, spurte Eriksen.

Venstres Jan Fjellstad var fornøyd med at Gammelbrygga blir båndlagt gjennom bruk av hensynssone. Han delte ikke høyre-sidens frykt for å havne i retten.

Trusselbrev

– Jeg var selv leder i planutvalget da vi la ned dele og byggeforbud for Gammelbrygga i 2008. Jeg ble i brevs form truet med å bli trukket for retten hvis jeg som leder ikke endret holdning. Den gangen ba jeg advokaten gå til rettssak, men jeg hørte aldri noe mer fra han. Planutvalget sa den gangen nei til å vedta eiernes reguleringsplan for tomta. Men vi sa aldri nei til at eierne selv kunne bruke Gammelbrygga til et eller annet formål. Vi tok på alvor at folk ikke ønsker et leilighetskompleks i fem-seks etasjer. Det viste en underskriftskampanje der noen hundre tusen mennesker hadde skrevet under, sa Fjellstad.

Flertallet i planutvalget støtter rådmannen i at det er enklere å fjerne begrensningene på Gammelbrygga fra sentrumsplanen enn å legge det inn igjen.

Dette har skjedd:

  • 27. august 2012 søkte eier Brygga Utvikling AS om å få rive Gammelbrygga.

  • Søknaden ble avslått og begrunnet med at det ikke forelå tilstrekkelige grunner for å oppheve forbudet mot bygge og deleforbudet, som ble vedtatt 9. mars 2011.

  • Forbudet ble vedtatt med en begrensning til 9. mars 2015.

  • Eierne av Gammelbryggas advokat, Oddmund Eriksen, sendte nylig brev til planutvalget der det vises til at riveforbudet gikk ut i mars i fjor. Han mener tidligere innsendte søknader skal behandles straks forbudet utløper.