Administrasjonen vil båndlegge Gammelbrygga for å hindre at den rives. Dette går fram av sentrumsplanen, som onsdag skal behandles av planutvalget. Deretter vil planen nok en gang bli lagt ut til offentlig ettersyn.

Avgjøres i høst

Rådmann Hugo Thode Hansen sier sentrumsplanen deretter skal behandles på nytt i planutvalget. Dette kan tidligst skje 24. august. Så skal saken endelig avgjøres i kommunestyret, trolig 1. september eller 6. oktober.

Administrasjonen har tidligere fått i oppdrag av kommunestyret å vurdere mulighetene for å bevare Gammelbrygga. Et fagutvalg med rådmannen i spissen har nå lagt fram sin tilråding. Konklusjonen er at brygga bør bevares og benyttes til næringsformål. Konklusjonen er nå innarbeidet i sentrumsplanen.

Les svaret fra John A. Angelsen som eier Gammelbrygga: - Stø kurs mot rettssalen

Riveforbud

Her blir det forslått å båndlegge Gammelbrygga gjennom å bruke hensynssone. Det innebærer at Eiendomsgruppen Nord-Norge ikke kan rive brygga og bygge leiligheter.

Advokat Øystein Sagen i Eurojuris har vurdert de juridiske konsekvensene av båndlegging, og er kommet til at dette ikke vil medføre erstatningsplikt for kommunen.

– Gammelbrygga har ikke nasjonal eller regional verdi. Dette betyr at kommunen selv bestemmer om den skal vernes, sier rådmannen.

Han mener det er mindre arbeidskrevende å skulle ta hensynssonen ut av planen etter at den har vært til offentlig ettersyn, enn å legge det inn igjen.

Oppdrag utført

John Angelsen i Eiendomsgruppen Nord-Norge har tidligere kritisert sammensetningen av faggruppa. Han er svært kritisk til at enhetsleder Jan-Inge Lakså i areal- og byggesakstjenesten og rådmann Hugo Thode Hansen har deltatt i gruppen. Dette når de samtidig skal være uhildet når de skal behandle Eiendomsgruppens byggesøknad for tomta der Gammelbrygga står.

– Vi har kun utført et oppdrag som vi er pålagt av kommunestyret. Vi har utredet mulighetene for Gammelbrygga, så er det opp til politikerne å avgjøre hva som skal skje videre, sier rådmannen.

– Frykter du erstatningssøksmål fra dagens eiere av Gammelbrygga?

– Vi kan ikke utelukke at det skjer. Men vi fått en fersk vurdering fra Eurojuris som konkluderer med at kommunen ikke vil være erstatningspliktig, sier rådmann Hugo Thode Hansen.

Prosess: Rådmann Hugo Thode Hansen er ansvarlig for saksgangen i sentrum. Foto: Knut Godø