Eneste skjær i sjøen er at det hittil ikke har lyktes å få til avtale med dagens eiere, Brygga Utvikling AS.

Porten til Harstad

Gammelrygga vil bli porten til Harstad for de som kommer sjøveien, og porten til sjøen for de som kommer landeveien.

Det mener et utvalg på sju personer som har gjort en grundig vurdering med sikte på å skape nytt liv i Gammelbrygga. Utvalget har bestått av Hugo Thode Hansen, Jan-Inge Lakså, Bjørn Akselsen, Rannveig Kildal Ramtvedt, Torleif Jørgensen, Synnøve Søndergård og Steinar Nilsen.

Utvalget mener området der Gammelbrygga står og det som betegnes som Ottar Håløys Plass, vil være av stor betydning for byen.

– Uten sammenligning forøvrig, vil dette området kunne bli Harstad sitt svar på den vel anerkjente havnepromenaden i Svolvær. Det er ingen andre steder langs kaipromenaden at det kan etableres grønn møteplass med aktive spisesteder og uteservering. Området mellom Gammelbrygga og riksveien ligger lunt og solrikt til, og er vel egnet til uteservering, påpeker utvalget.

Store muligheter

Utvalget ser store muligheter til å utvikle Ottar Håløys plass, beholde Gammelbrygga, sette det i stand og bruke det til publikumrettet virksomhet.

Peab Nilsen & Haukland AS, Harstad Elektro AS, og ENTEK AS har vurdert bryggas tilstand og beregnet kostnadene for full restaurering i henhold til dagens forskrifter.

De konkluderer med at Gammelbrygga konstruksjonsmessig er i forholdsvis god stand. Gulvet i første etasje må fjernes og senkes for å få plass til isolering og nytt gulv. I tillegg må ytterveggen mot sør erstattes. For tekniske fag er det nødvendig med komplett nye anlegg.

Fullt utleid allerede

Totalte kostnader for full restaurering utvendig og innvendig, der gavel mot sjøen bygges med mye glass er på 14.981.524 kroner inkludert merverdiavgift. I kalkylen er det lagt inn en sikkerhetsmargin på 20 prosent.

Utvalget peker på at brygga har en restverdi som er undervurdert av interessser som har ønsket å fremstille Gammelbrygga i dårligst mulig forfatning, og kun moden for sanering.

For utvalget har det vært viktig å få på plass solide framtidige eiere som ønsker å utvikle Gammelbrygga i tråd med kommunestyrets intensjoner. Et spleiselag av fem selskaper, som er aktive eiendomsutviklere i byen, har gått sammen og signert en intensjonsavtale der de forplikter seg til å gå inn med cirka fem millioner kroner i egenkapital. Harstad kommune går inn med et innskudd på en million, noe som tilsvarer verdien av tomta.

– På denne måten har Gammelbrygga fått et meget solid eierfundament, med lokale eiere med evne og vilje til å utvikle Gammelbrygga og Ottar Håløys Plass til Harstad sin port mot havet.

Utvalget har også interessenter som vil leie 3. etasje og deler av 2. etasje av brygga. Det er også inngått intenssjonsavtale med en restaurant og kafedriver som vil drifte første etasje, deler av andre etasje og uteområdet. Med disse to leietakerne vil Gammelbrygga være fullt utleid. Målet er drift våren 2018.

Fornøyd Opsal

Kari-Anne Opsal, Ap, har gått i bresjen for å bevare Gammelbrygga. Hun er svært fornøyd med konklusjonen:

– Nå gjenstår å komme til enighet med dagens eiere. Her må begge parter jenke seg slik at vi får en god løsning for byen, sier Opsal.