Det er henstillingen fra skolefaglig rådgiver Gunn Agersborg, assisterende skolesjef Trine Halvorsen og kommunalsjef Henry Andersen.

– Det virker som om førsteklassingene blir mindre og mindre og skolesekkene større og større for hvert år som går. Derfor ber vi alle som ferdes på to og fire hjul akte seg. De er bare fem år og ikke vant til å ferdes alene i trafikken, sier Agersborg.

Buss

På grunn av arbeidene på Sama med rundkjøringen vil samtlige småskoleelever fra Sama til og med Trondeneshalvøya, få gratis buss til til barneskolen i byen. Tilbudet vil vedvare så lenge behovet er til stede.

Totalt er det 2810 elever i Harstad som over helga tar fatt på nytt skoleår.

– Det er like spennende hvert eneste år. For oss som har vært lærere, sitrer det ekstra i magen de siste dagene før skolestart. Alle lærerne er allerede på plass og i gang med planleggingen, sier kommunalsjefen.

Flere lærere

Grunnskolen får dette året 343,5 lærerstillinger. Det er åtte stillinger flere enn forrige skoleår.

– Det skyldes flere forhold, blant annet at elevnene på barnetrinnet skal ha én time mer naturfag i uka. I tillegg er Harstad tilført fire nye stillinger fra staten for å styrke skolestarten til de minste. Kommunestyret valgt å styrke ungdomstrinnet med 2,5 flere stillinger. Dette er en positiv utvikling når vi vet at elevtallet stort sett holder samme nivå som tidligere, sier Henry Andersen.

Administrasjonen ser at satsingen på kompetanseheving i skolen har gitt resultater.

Kapasitet nok

– For 15-20 år siden slo vi alarm om atferdsproblemer i skolen. Pals har vært vårt viktigste verktøy i jobben med å få bukt med problemene. Nå ser vi at elevene bruker de ti årene i skolen på å skaffe seg kunnskaper, og vi konstaterer at de er blitt dyktigere. Vårt mål er at alle elever skal ha mulighet til å nå sitt høyeste mål når de går ut av grunnskolen, sier Trine Halvorsen.

I vinter var trangboddhet i skolene og gjenåning av Ervik skole hett tema. Kommunalsjef Andersen mener kommunen har kapasitet til å ta imot alle elevene. I forbindelse med nytt system for IKT frigjøres en del areal som tidligere var datarom.

– Utover høsten skal vi i tråd med vedtak i kommunestyret gjøre en vurdering av kapasiteten i skolene. Denne skal så legges fram for politikerne når budsjettet for neste år skal behandles, sier Henry Andersen.