Rådmann Hugo Thode Hansen i Harstad mener det ikke er behov for at Ervik skole skal gjenåpnes. Han mener Bergseng skole er stor nok, og at det bør være en felles kretsgrense mellom Bergseng og Harstad skoler for å kunne utnytte kapasiteten bedre på begge skolene.

I neste uke er det møte i Utvalg for oppvekst og kultur. Der skal den fysiske kapasiteten ved Harstad-skolene endelig avgjøres.

Stine Renate Larsen, leder for FAU ved Bergseng skole, går nå ut og advarer mot at kapasiteten ved Bergseng skole er grei.

- Bergseng skole har allerede neste år et klasserom for lite i forhold til elevtallet og tilgjengelige rom. Både ledelsen, lærerne og foreldrene prøver å være løsnings-orienterte. Tidligere er biblioteket lagt ned og erstattet av bokkasser. Vi har nå foreslått en midlertidig løsning på problemet ved å legge ned datarommet, mot at vi får traller med bærbare datamaskiner til elevenes digitale opplæring. Det er fint at Bergseng blir prioritert i fornying av dataparken og at vi på den måten kan få ro omkring neste skoleår, men fra 2017/18 blir skolen for liten igjen, og da er lærere og foreldre på Bergseng samstemt i at vi heller vil åpne for bruk av Ervik skole enn å skysse elever til byen, skriver Larsen i en e-post som har gått ut til de fleste i det politiske miljøet i Harstad.

- Hjerterått

Hun sier de klasserommene som brukes til første klasse rommer maks 20 personer per rom.

- Nå vet jeg ikke hvordan rådmannen ser for seg å løse problemet med for få og små rom. Har han tenkt å slå sammen etablerte klassa på høyere trinn? For eksempel ved at tre tredjeklasser slås sammen til to, og de som ikke får plass i de to klassene, av de som bor sør for skolen eller i den såkalte "randsonen" sendes til byskolen? Som forelder synes det meg hjerterått om den trusselen skulle henge over barna, sier Larsen, som fortsetter:

- Ser rådmannen for seg å holde inntaket til Bergseng nede? I siste fall kan det bety at 13 av de 53 førsteklassingene som nå sokner til Bergseng skal sendes til brakkerigg i byen for å sikre at det bare starter to paralleller. Det bygges ut nord for Bergseng skole, så sannsynligvis ville det blitt enda flere. Jeg har ikke sett hvor de 13+ i randsonen til Harstad skole bor, men jeg vil tro det er uforsvarlig nært Bergseng skole. Vi skal altså heller busse elever fra Ervika til Bergseng, og busse andre fra Bergseng til byen, enn å ta tilbake skoleveien og gå til nærskolen? Hva med helsegevinster, miljøgevinster og skolen som en kulturell arena i nærmiljøet? Kommer ikke det med i regnskapet?

Bygges for fullt

Larsen viser til at det bygges for fult på Bergseng. I boligfeltet Mustapartajordet 1 er det 51 tomter, og til nå er 42 av dem solgt eller reservert, og på flere av tomtene er det bygd tomannsboliger. I 2017 legges Mustaparajordet 2 ut for salg. Der er det planlagt 45 tomter, og allerede nå er det planer om rekkehus med tre-fire boenheter på noen av dem.

- Totalt vil det altså i denne perioden vi nå planlegger skolestrukturen for, komme forsiktig anslått 110 nye boenheter på Bergseng. I tillegg er det løsere planer om byggefelt både i Ervika og på Stornes.  I tillegg til nybygg er det er et generasjonsskifte på Bergseng. Mange av husene der er bygd på 60-tallet, og innehas i dag av pensjonister. Det er ikke usannsynlig å tenke at de husene vil være attraktive for unge i etableringsfasen når de kommer på markedet. Det er et attraktivt boligområde med relativt rimelige hus, gå-avstand til sentrum, skolenært og landlig, forteller Larsen.

Hun mener at dersom det "renner over" på Bergseng skole, er det mye mer fornuftig å sende barna til Ervik enn til byen.

- Det er gang og sykkelsti hele veien, de trenger ikke å krysse en eneste vei, og de vil få en nyoppusset skole og et fantastisk uteområde. I planene for den nye byskolen ser jeg at de erkjenner å ha for lite ute-areal i forhold til anbefalingene, og derfor beregner både stadion og kirkeparken inn i uteområdet for å få tilstrekkelig med ute-areal per barn.

- Bergseng FAU ber innstendig om at barnas beste blir vektlagt og forvaltet med omsorg og ikke bare økonomi her i kommunen som streber etter å være "attraktiv hele livet", fastslår FAU-lederen på Bergseng skole.