Leder i FAU, Stine Larsen, mener administrasjonen har gjort en særdeles slett jobb med å beregne den fysiske kapasiteten i Bergseng skole de neste årene.

– Hvor mange elever kan dere ta på Bergseng en kortere periode hvis naboskolen brenner, var visstnok spørsmålet rektoren fikk en gang i 2011.

Misbruk av tall

I en ekstrem-situasjon mente rektoren den gangen at han skulle klare å presse inn 392 elever.

– Når da dette tallet blir misbrukt i høringen som nå ligger ute, blir det helt feil. Her skriver rådmannen: ”Rektor vurderer skolens kapasitet som fullt utnyttet ved et elevtall på 312. Ved tidligere vurdering av skolens kapasitet gjort i 2011 var skolens totale kapasitet vurdert til 392”. Å tilgodese hver elev med 1,35 - 1,8 kvadratmeter er ikke akseptabelt for oss foreldre. Når lærerne i tillegg sier at de trenger mer plass, må dette være retningsgivende i det videre planarbeidet. Det er lærerne som er profesjonelle. Vi ønsker ikke å la byråkrater og økonomer ødelegge utdanningen til ungene våre. Vi stoler fullt ut på pedagogene, som gjør en fantastisk jobb for barna våre i hverdagen, påpeker FAU.

I rapporten går det fram at Bergseng skole dette skoleåret har 308 elever. Tallet vil vokse til 323 i 2016-2017, 333 i 2017-2018 og 343 elever skoleåret 2019-2020.

Stine Larsen peker på at skolen allerede i dag er full, og at korridorer må brukes til grupperom fordi sju av ni grupperom brukes til elever med enkeltvedtak. I tillegg viser FAU til at administrasjonen ikke har tatt høyde for at utbyggingen på Mustapartajordet vil gi økt elevgrunnlag på Bergseng skole.

– Rapporten er ikke fremtidsrettet, men baserer seg kun på hvem som bor i skolekretsen i dag.

For få toaletter

I en felles uttalelse fra personalet, FAU, Skolenes Landsforbundet Bergseng og Utdanningsforbundet på Bergseng skole reagerer alle på at den uriktige elevkapasiteten på 392 ikke er korrigert i rapporten.

– Når uriktige opplysninger ikke endres blir grunnlaget for høringen feil, påpeker de. Alle presiserer at klasserommene på gammelskolen er fylt opp maksimalt, og at skolen er dårlig lydisolert. Også i nyskolen er det fullt. Når det gjelder toalettforhold er kapasiteten sprengt i første etasje.

– 105 elever deler på tre jente- og tre gutte-toaletter, heter det.

Ervik skole

Foreldrene går imot forslaget om felles kretsgrense mellom Bergseng og Harstad skoler for å kunne utnytte kapasiteten bedre på begge skolene.

– FAU ønsker ikke å sende Bergseng-barn til byen, hvor det allerede er kul på veggene og hvor vi vet at det også der er en reell befolkningsøkning, påpeker de.

Foreldrene mener det vil være en god løsning å åpne Ervik skole når utleietiden for barnehagen går ut i 2017. De ser for seg at Ervik skole kan bli en filial under Bergseng skole.

– Det er merkelig at en flott og nyoppusset naboskole skal holdes stengt, mens det er fullt på Bergseng. Jeg synes både lærere og foreldre må bli hørt i denne saken, sier Stine Larsen, med full støtte fra FAU.

Avviser påstanden

Kommunalsjef Henry Andersen avviser at administrasjonen manpulerer med tall.

– Det har vi overhodet ingen grunn til å gjøre, sier Andersen.

Han slår likevel fast at skolene i 2011 fikk spørsmål om hvor mange elever de i en ekstremsituasjon kan ta imot. Den gangen svarte rektoren på Bergseng 392 elever.

I dag sier rektor at skolen har kapasitet til 312 elever. Vi mener kapasiteten er større – i rapporten har vi beregnet at skolen kan ta imot vel 340 elever, sier Henry Andersen

Kommunalsjefen slår fast at alle beregninger viser at elevtallet i Harstad ligger på rundt 2800 i flere år framover.

– Det betyr at vi i utgangspunktet har god nok kapasitet. Så er situasjonen at elevtallet ved noen skoler vokser mer enn andre. Derfor må vi ta grep, og vi foreslår derfor å justere kretsgrensen for blant andre Harstad og Bergseng skoler, sier Andersen.

Han mener det nå er viktig å holde debatten på et saklig nivå. Etter at høringsfristen går ut, vil administrasjonen legge fram en sak for politisk behandling.

KILA: Også Kila skole er stappfull. En del elever som skal begynne i 8. klasse neste år, kan bli overført til Seljestad ungdomsskole. Foto: Frank R. Roksøy Foto: Frank R. Roksøy