Rådgiver for migrasjon, Synnøve Tjølsen, orienterte torsdag oppvekstutvalget om konsekvensene av tilstrømmingen av migranter til Harstad det siste halve året.

I dag bor det 22 ungdommer i alderen fra sju til 16 år på Harstad Mottak. De vil sannsynligvis få plass i mottaksplassene ved Harstad skole og Seljestad ungdomsskole. I tillegg er det 12 elever i skolepliktig alder ved Vågsfjorden mottak. To av dem skal til Seljestad ungdomsskole, mens resten skal til Harstad skole.

– Jeg har nettopp snakket med rektor på byskolen, og han bekrefter at skolen har kapasitet til å ta imot disse elevene, sier Tjølsen.

Likevel legger ikke rådgiveren skjul på at det er stor usikkerhet rundt hvor mange elever som skal begynne på skolen til høsten.

– Akkurat nå er det stille på flyktningefronten, men vi har fått beskjed fra Integreringsdirektoratet om at vi må regne med at det vil komme flere til høsten, sa Tjølsen.

Et stort usikkerhetsmoment for kommunene er de nye reglene for familiegjenforening.

– Disse ble endret i 2015 og innebærer at NAV ikke lengre får beskjed om hvem som kommer. Det får vi vite rett før de kommer, eller rett etterpå, sa Tjølsen.

Ved familiegjenforening kan det dermed komme flere ungdommer i skolepliktig alder uten at dette blir varslet.

I tillegg opplever landet og Harstad en økende arbeidsinnvandring, noe som også kan få konsekvenser for skole og barnehage.