Riggen er på plass i skolegården på Byskolen. Ungdomsskolen skal rives, og er nå tømt for utstyr. Dette er flyttet til barneskolen og riggen. Nå bruker lærere og rektor tiden fram til skolestart på å pakke ut og få tingene på plass.

– Jeg tror dette blir veldig bra, sier Larsen. – Riggen har seks store klasserom på 70 kvadratmeter hver. I tillegg innholder den åtte grupperom og rikelig med toaletter. Her blir det flott, sier Larsen.

200 i gammelskolen

Det er mellomtrinnet som vil få undervisning i riggen. De øvrige 200 elevene skal holde til i gammelskolen.

– Vi gjør det slik at 1. klassene holder til i underetasjen, 2. klassene i første etasje, 3. klassene i andre etasje og 4. klassingene i tredje etasje, sier han.

Rundt 380 elever starter på byskolen mandag. Det er tredve flere enn i fjor.

Arbeidet med å rive den gamle ungdomsskolen er allerede i gang. Gulvbelegg fjernes og prekeveres før rivingen av betongen kan skje. Etter planen skal det gamle bygget være historie innen nyttår.

– Mange har uttrykt bekymring for at det blir svært liten plass for barna å boltre seg på i byggeperioden. Hvordan ser du på det?

– Det skal gå helt bra. Av sikkerhetsmessige grunner sperrer vi halve skolegården i byggeperioden. I friminuttene vil bare halvparten av elevene være ute i slengen. Da blir det like god plass til hver enkelt elev som tidligere. I tillegg bruker vi Kirkeparken som uteområde. Det har vi forøvrig gjort i alle år, sier Larsen.

130 flerspråklige

Byskolen har tre mottaksklasser for flerspråklige barn. Skolen fikk mange nye elever etter flyktningstrømmen i vinter og vår. Totalt har barneskolen rundt 150 flerspråklige, derav 45 i innføringsgruppene.

– Det dreier seg om elever som kan ha bodd i krigsherjede områder, og som dermed har hatt lite eller manglende skolegang. Vi har valgt å del dem inn i tre ulike klasser ut fra faglige vurderinger, sier rektoren.

Topp moderne

Ansatte og elever må de neste par årene finne seg i å jobbe på en byggeplass. Deretter kan de se fram til å flytte inn i en topp moderne og praktfull skole høsten 2018. NCC skal bygge den nye Byskolen. 13. juli signerte selskapet kontrakten med Harstad kommune. Den har en verdi på 184 millioner kroner. Nyskolen skal erstatte barneskolen fra 1917 og ungdomsskoleanlegget fra slutten av 1960-tallet. Den nye skolen skal ha plass til inntil 450 elever.

RIGGEN: Den moderne riggen står vegg i vegg med den gamle byskolen. Foto: Frank Roger Roksøy