Mange forflytningshemmede har mistet parkeringskortene, noe som har gjort hverdagen vanskeligere.

I gårsdagens avis forklarte parkeringssjef Ronald Sareussen at det har vært innskjerpinger, og at parkeringsutvalget forholder seg til muntlige føringer gitt i møter med Statens vegvesen.

Dette skal vi til bunns i

– Jeg skjønner ikke hva Statens vegvesen har med denne saken å gjøre. Uansett kan vi ikke basere oss på muntlige føringer når kommunen tildeler parkeringskort. Denne saken skal vi gripe fatt i og komme til bunns i, sier Kari-Anne Opsal.

Harstad Tidende har fått henvendelser fra flere forflytningshemmede som har mistet parkeringskortet.

En av dem som mistet kortet har i 20 år slitt med å gå etter en mislykket operasjon. Plagene er blitt forverret etter en alvorlig sykdom som har ført til at førligheten i beina er svekket. Begrunnelsen for at kortet ble inndratt, var at vedkommende klarte å gå minst 50 meter. Vedkommende klaget, og har fått kortet tilbake.

Tidligere journalist Lisbeth van Bergen har frontet saken. Hun er sterkt preget av smerter på grunn av store revmatiske problemer. Fastlegen, fysioterapeut og revmatolog anbefaler at hun får parkeringskort, likevel fikk hun avslag.

– Jeg registrerer at parkeringsutvalget baserer sin strengere praksis for tildeling av kort på muntlige beskjeder fra Statens vegvesen.

– Dette er altså ikke en lovfestet forskrift som er fundamentet i en demokratisk prosess. Det er heller ikke et forslag utsendt på høring til alle berørte parter. Her baserer man seg på en ordre fra sentralt hold. En ordre parkeringskontoret følger blindt. Tilbake sitter maktesløse mennesker som får store problemer med å få hverdagen til å gå opp. Det gjør virkelig vond, sier van Bergen.

– Nådeløs behandling

Hun er også sterkt kritisk til at parkeringsutvalget insinuerer at folk lurer til seg parkeringskort for å slippe unna bompengeavgiften.

– Det er ikke bare uetisk, det er en nådeløs behandling av mange mennesker med store utfordringer. Hvor i all verden er våre folkevalgte, spør van Bergen.

Flere kommuner i landet har egne retningslinjer for parkeringskort. Det har ikke Harstad kommune.

– Parkeringsutvalget baserer seg på de statlige retningslinjene fra 1999, samt de muntlige føringene fra Statens vegvesen, sier kommunikasjonssjef Øivind Arvola i kommunen.

Han viser til at Harstad kommune har hatt en raus praksis med å innvilge parkeringskort til forflytningshemmede.

– Nå ønsker man fra statlig hold å få en lik praksis i hele landet. Dermed er det gjort noen justeringer, sier Arvola. Det er ventet at det nye regelverket vil foreligge i mars.

I retningslinjene som gjelder er fra 1999. Her står blant annet følgende:

§ 2 Vilkår for parkeringstillatelse

«Bostedskommunen gir etter søknad parkeringstillatelser for forflytningshemmede til fører av motorvogn som har særlig behov for parkeringslettelser i samband med bosted, arbeid og/eller annen aktivitet fordi vedkommende ikke kan gå eller har vansker med å bevege seg over noen lengde. Til passasjerer som har særlig behov for parkeringslettelser i samband med bosted, arbeid og/eller annen aktivitet fordi vedkommende ikke kan gå eller har store vansker med å bevege seg over noen lengde. Avslag på søknad kan påklages til kommunestyret eller særskilt klagenemnd for dette.»

Mistet kortet: Lisbeth van Bergen tok opp saken på vegne av alle som har mistet parkeringskortene. Foto: Tore Skadal Foto: Picasa