Parkeringsutvalget med kommuneoverlege Frode Risdal, Tore Johansen i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og parkeringssjef Ronald Sareussen behandler søknadene om parkeringskort i Harstad kommune.

– Vi forholder oss til muntlige føringer fra Statens vegvesen om at vi skal skjerpe inn. Dette skjer over hele landet, og vi ser nå at vi nok har vært for snille i Harstad.

Sareussen forteller om en eksplosiv økning i antall søknader om parkeringskort etter at bompengene ble innført.

– Økningen var på et sted mellom 300–400 prosent, sier han.

I avslaget til Lisbeth van Bergen sto det at det 1. januar 2017 ble vedtatt ny forskrift om parkeringstillatelse for forflytningshemmede, og strengere føringer for tildeling av kort.

Ifølge Sareussen vil ikke de nye retningslinjene foreligge før i mars, men parkeringsutvalget forholder seg til muntlige føringer gitt i møte med Statens vegvesen sentralt.

– Hva er kriteriene for å få parkeringskort?

– Søker må kunne kjøre selv. Søker må være så dårlig til beins at vedkommende ikke kan besøke byen ved egen hjelp. Hvis søker kan bruke hjelpemidler til å bevege seg, har vedkommende ikke rettighet til kort. I tillegg vurderer vi om vedkommende har behov for å bruke bilen mer enn én gang i uka.

– Kan parkeringsutvalget overprøve klare anbefalinger fra fastlege, fysioterapeut eller revmatolog?

– Det er ikke legene som bestemmer. Vi må forholde oss til de statlige føringene vi får, sier Sareussen.

Parkeringsutvalget har utstedt rundt 250 parkeringskort. Innehaverne av kortet får fri parkering, og betaler ikke i bomringen.

– Likevel må jeg tilstå at det har vært vondt å avslå flere av søknadene, sier Sareussen.

Petter Andre Jensen i Troms Revmatikerforbund er overrasket over at Harstad kommune baserer seg på muntlige føringer og ikke på skriftlige retningslinjer.

– Det synes vi er en rar saksbehandling. Parkeringskort for forflytningshemmede skal deles ut etter medisinske vurderinger, ikke etter økonomiske vurderinger. Vi kommer til å sende brev til Harstad kommune der vi ber om å få retningslinjene som benyttes, sier Petter Andre Jensen.