Den normalt så sprudlende damen har en kropp full av revmatiske problemer, kunstige ledd og en særdeles dårlig balanse.

Har hatt i 5 år

Derfor jublet hun høyt da hun for fem år siden fikk innvilget parkeringskort for forflytningshemmede.

– Jeg feiret dagen med å kjøre til Sjøkanten Senter. Der kunne jeg parkere rett ved siden av inngangsdøren og gå rett inn, forteller hun.

Les hennes innlegg som gjorde at Harstad Tidende fokuserer på parkeringskortordningen:

- Noen dager kan man gå 50 meter, andre dager har man problemer med å gå på do

Endelig var det noen som skjønte at det å ha en alvorlig kronisk sykdom er problematisk, spesielt i vinterkulda.

Hvert år har Lisbeth van Bergen søkt om å få fornyet parkeringskortet, og det har gått greit inntil nylig.

– Fastlegen, fysioterapeuten og revmatologen har alle skrevet anbefaling om at min sykdom gjør meg avhengig av et parkeringskort for å komme meg ut, sier hun.

Sjokket var stort da avslaget kom, og deretter et nytt avslag på klagen.

Selvstendighet

– Er jeg blitt frisk? Har jeg sluttet å kjøre bil? Hvem har overkjørt fastlegen, fysioterapeuten og revmatologens sterke anbefalinger om at jeg trenger dette? Jeg aner ikke, men parkeringskontorets utvalg må vite mer enn jeg gjør, sier hun.

–Ifølge kommunens parkeringsetat er det kommet strengere føringer i forhold til hvem som skal få slike parkeringskort. Jeg oppfyller ikke kravene. Jeg kan nemlig gå 50 meter i strekk på flat mark, tørt føre og på gode dager. Andre dager kan man ha problemer med å komme seg på do. Parkeringskontoret mener likevel at jeg skal kunne bruke ordinære parkeringsplasser der jeg må gå langt for å komme dit jeg skal.

Hun viser til at mange revmatikere er i jobb. For noen betyr et parkeringskort forskjellen på om de klarer å stå i jobb eller ikke.

– Opprettholdelsen av selvstendighet er noe av det viktigste i et menneskes liv. Man beholder verdigheten og belaster ikke andre med sine plagere, sier hun.

Hun viser til at signalene fra kommunen om hvem som får, og ikke får, parkeringskort er mildt sagt uklare.

– Jeg oppfordrer alle revmatikere i Harstad til å følge nøye med når de søker om fornyelse av parkeringskortet. Jeg lurer på om politikerne godtar at byens innbyggere behandles på denne måten, sier Lisbeth van Bergen.

kortet: Cirka 250 personer i Harstad har fått parkeringskort, mange har fått avslag. Foto: Tore Skadal Foto: John Strandmo