Trondenes tingrett har dømt mannen i 60-årene fra Sør-Troms til 30 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år. Han må ut med 2000 kroner i sakskostnader. I tillegg får han aldri vende tilbake til skoleverket, der han tidligere hadde en stilling.

Mannen var anklaget for å ha vært i besittelse av eller overlatt til en annen overgrepsmateriell. Samt fremstilling av barn i en seksuell kontekst.

Seksuelle handlinger

Rettssaken gikk 25. april. Tiltalte erkjente da straffskyld for oppbevaring av fire bilder og to videoer av seksuelle overgrep mot barn eller fremstilling som seksualiserer barn.

Under rettssaken benektet mannen at han er seksuelt tiltrukket av mindreårige. Bildene og videoene som ble funnet, viste imidlertid seksuelle handlinger mellom voksne og små unger i aldersgruppen 8–12 år. Mannen hevdet at disse ble lagret med gode hensikter. Men innrømmet også at det uansett var en ulovlig handling. Det han i første rekke motsatte seg, var rettighetstapet av sitt yrke.

Retten fant det ikke bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte hadde overlatt bilde- og videomaterialet til en annen, slik som angitt i tiltalebeslutningen. Denne tvilen kom tiltalte til gode angående anklagen om distribusjon av overgrepsmateriell.

«Eva»

Påtalemakten produserte også en rapport som viste i alt 339 tekstmeldinger mellom tiltalte og en annen mann, der sistnevnte utga seg for å være en åtte år gammel jente ved navn «Eva». Rapporten viser tekstmeldinger som blant annet inneholder tiltaltes forestillinger om å ha seksuell omgang med «Eva». Disse ble sendt på et tidspunkt hvor tiltalte trodde mottaker var en åtteåring.

Et eksempel på en slik tekstmelding er dette: «Høres herlig ut! Bruker du handa eller noe annet? Blir koseknoppen stor? Du får se bildet jeg sendte deg».

Offerløst, men straffbart

I domspapirene skriver retten: «På bakgrunn av tekstmeldingene finner retten det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte har lagret tekstmeldinger som omhandler beskrivelser av barn i seksuelle situasjoner».

I dette tilfellet ble tekstmeldingene de facto sendt mellom to voksne menn. Ingen ofre. Ingen barn involvert. Men ifølge norsk rettspraksis er det uten betydning for straffbarheten om beskrivelsene er fri fantasi. De går fortsatt inn under betegnelsen «fremstilling» av seksuell aktivitet mellom voksne og barn,

Treg etterforskning

Retten finner at mannen har handlet med forsett. Mannen mister retten til noen gang å vende tilbake til et yrke hvor han skal jobbe med barn under 16 år. I straffeutmålingen er det tatt hensyn til at det har gått lang tid mellom den dagen politiet gjennomførte ransaking og beslag hos tiltalte, og selve rettssaken.

Dommen var enstemmig.

Foto: Faksimile