– Det var 18. oktober i fjor at jeg valgte å dele en statusmelding på Facebook-siden min med emneknaggen MeToo. Jeg ble spurt om hvem overgriperen var, men har aldri nevnt navn i denne saken. Mitt motiv har aldri vært å ta noen. Hvis min historie kan hjelpe til at vi får et bedre samfunn, er det mitt ønske. Jeg har selv barn. De skal aldri skal være nødt til å oppleve noe sånt, sier Tom Melsbø til Harstad Tidende.

I nyttårshelga fortalte Tom Melsbø TV2 om hvordan #MeToo-kampanjen fikk han til å ta bladet fra munnen og fortelle sine traumatiske opplevelser som ung gutt i Tjeldsund for over tyve år siden. Overgrepene skal ha foregått i perioden mens han gikk på ungdomsskolen.

12 år

Ifølge Melsbø var han 12 år første gangen han skal ha blitt utsatt for overgrep av den siktede mannen i 60-årene. Overgrepene skal ifølge Melsbø hovedsakelig ha skjedd på mannens arbeidsplass.

– Følelsesmessig skapte dette mange utfordringer for meg i ettertid, sier han.

Etter tv-innslaget har Melsbø fått flere reaksjoner på at han sto fram. De fleste er positive til at han tør å være stemmen til ofrene.

Han har hatt samtale med politiet i Narvik, og skal avhøres av Kripos ettersom han bor på annet sted i landet.

Etter Facebook-innlegget i oktober fikk han kontakt med flere som fortalte at de hadde opplevd det samme. 5. desember ble mannen i 60-årene pågrepet og siktet for seksuelle overgrep mot barn under 16 år, etter et anonymt tips til politiet. Ifølge politiet kom tipset i november. Så langt har 14 personer fått status som fornærmet i saken. Melsbø er ikke en av disse.

Fatter ikke

Melsbø sier han har vanskelig for å forstå hvordan overgrep mot så mange kunne skje over så lang tid.

– Dette ble mye større enn jeg hadde sett for meg. Selv har jeg klart meg ved at jeg har fått profesjonell hjelp. Jeg har blant annet gått til atferdsterapeut i mange, mange år, forteller Tom Melsbø.

Han har brukt skriving som terapi mot opplevelsene han hadde som barn. Dette for å bearbeide å prøve og forstå hvordan overgrepene kunne skje. Han er i gang med bok nummer to, som foreløpig ikke er gitt ut, der han kommer inn på om tabubelagte tema, som for eksempel psykisk helse.

– Jeg har skrevet til sammen 600–700 sider. Som hjelp har jeg prøvd å gå tilbake, men å stadfeste tid og sted er ikke så lett når en har prøvd å fortrenge det som skjedde.

Som ungdom betrodde han seg til en venn, men de to valgte å tøyse bort det vanskelige temaet. Det var eneste måte å overleve på.

Nå forteller han om hvordan han har fått det mye bedre etter å ha åpnet seg om dette. Han håper at han med å stå fram, kan senke terskelen for at menn som har opplevd lignende skal tørre og fortelle.

– Jeg fikk en utfordring etter dette i forhold til hvordan nærme seg kvinner seksuelt, og opplevde at jeg trengte trygge rammer. Men i dag har jeg fått sortert dette, og har et flott samliv med min samboer.

Les også: Overgrep mot menn mer skambelagt

Frisk bygdeungdom

– Dette skjedde ikke i noe spesielt miljø. Vi var vanlig, frisk bygdeungdom som gikk i fjellet, dro på havet, dykket med våtdrakter og bedrev idrett.

Melsbø forteller at han aldri ble truet til taushet av siktede.

– Det skjedde aldri, sier han.

På siktedes arbeidsplass skal det ha vært muligheter til å begå overgrep.

Og ifølge Melsbø virker det ikke som om siktede var redd for å bli avslørt.

– Jeg tror at hvis du driver med noe som ikke er helt bra, blir du til slutt uforsiktig.

Han synes det er uforståelig at noe slikt kan ha foregått over så lang tid uten at noen stilte spørsmål ved dette. Han tror noen må ha ant hva som foregikk.

Da han valgte å stå fram på Facebook, trodde han selv at saken dreide seg om noen få enkelttilfeller.

– Det er mange skjelett som kommer ut av skapet nå. Det er totalt uforståelig at noen ikke agerte. Det er ei lita bygd, og det fantes nok krefter som sa «dette er ikke bra, så det må vi holde tysst om». Slik var den gamle skolen, sier han,

Formet livet

Melsbø forteller at det som skjedde har formet livet hans. Det har gjort noe med han, selv om han ikke lenger er sint på noen.

– Jeg tror det har gjort at jeg hele livet tok passe avstand fra voksne, samtidig som det nok oppsto et voldsomt behov for aksept. Jeg har aldri vært noe A4-menneske, og har gått mine egne veier. I bøkene mine kommer jeg inn på hvordan man kan lykkes i livet, selv om man ikke har forutsetninger for det.

Melsbø jobber i dag som leder for webutvikling i et mediebyrå sørpå. Han har drevet eget konsulentfirma, og har selv tidligere jobbet i media blant annet VG og Amedia. Han har også bakgrunn som markedssjef i Computerworld og SDD i London.

 – Uskyldig

Advokaten til den siktede mannen i 60-årene fra Tjeldsund, minner om at han er uskyldig inntil en eventuell dom foreligger.

– Saken mot min klient er fortsatt under etterforskning, og han har krav på å anses som uskyldig til det foreligger en eventuell rettskraftig dom på det motsatte, sier advokat Erling Malm.

Ut over det vil han ikke kommentere saken

Les også: Overgrep mot menn mer skambelagt