Fortsatt gjenstår det 5.862.517 kroner i forhold til målet på 20 millioner kroner. Men på grunn av den lave kronekursen i forhold til euro blir kostnaden noe høyere, derfor foreslår kommunedirektøren at kommunen kan gå inn med totalt åtte millioner. Beløpet vil reduseres tilsvarende de pengene som kommer inn til aksjonen stanses en gang i høst.

Innsamlingsaksjonen er ikke over. De som ønsker å bidra kan vipse til 823451 eller bruke konto: 4730.21.28045 i Sparebank 68° Nord.

Politikerne skal i neste uke behandle innstillingen i Formannskapet før endelig vedtak gjøres i kommunestyret senere i august.

Kommunedirektør Skår har to forslag til finansiering av roboten. En robot med kun er en konsoll/styreenhet, vanskelig med opplæring av nye kirurger, koster 21.861.263 kroner.

Alternativ to er med to konsoller/styreenheter som gir god mulighet til undervisning/opplæring av kirurger koster 27.942.075 kroner.

Ordfører Kari-Anne Opsal sier at det beste for sykehuset vil være alternativ to, men da må ikke folk, bedrifter, lag og foreninger slutte å gi.

– Det er imponerende det som allerede er gitt, men dette er dyrt utstyr som koster veldig mye, og derfor må vi ikke gi oss nå, sier hun.

Harstad på sitt beste

Samtidig påpeker Opsal, som har stått i spissen for det tverrpolitiske samarbeidet, om at hun er utrolig stolt av harstadsamfunnet.

– Det er så utrolig imponerende den jobben som er gjort på få uker i sommer. Det er kommet inn over 14 millioner. Dette er harstadsamfunnet på sitt beste. Jeg må takke kirurgene som har stått i spissen, næringslivet, lag, foreninger og ikke minst innbyggerne. Det er samlet inn 14 ganger mer enn det kommunen gir i den årlige TV-aksjonen. Jeg er imponert, sier ordføreren.

Det er styret i UNN som har det endelig ordet i denne saken, og de skal ha styremøte i september, men Opsal tror de ikke kan si annet enn ja.

– Jeg har snakket med styrelederen og jeg vet at kirurgene også har hatt kontakt med styret. Så sikker er jeg på at dette nå går i boks at sykehuset kan starte jobben med å forberede seg på å kjøpe roboten. Pengene på plass, sier hun.

Kommunedirektøren skriver i sin innstilling at et så stort lokalsykehus som UNN Harstad må kunne gi tilbud om robotassistert kirurgi for å sikre fremtidens pasienter tilgang til moderne behandling i egen helseregion, styrke dagens kirurgiske tilbud og bli mer attraktiv for fremtidige kirurger.

Foreslår alternativ 1

Kommunedirektøren skriver videre at hun har forståelse for at UNN Harstad ønsker alternativ to, men kommunen har store utfordringer på egen drift med demografi, investeringer og nåværende gjeldsportefølje. Derfor anbefaler Skår at det bevilges midler til alternativ en.

– Nok en gang får lokalsamfunnet til ting med egne krefter, sier Opsal.