Neste år skal et nytt bygg, også det med bolig for presten, stå på tomta.

St. Sunniva kirke ble oppført i 1893, skriver historiker Gunnar Reppen på lokalhistoriewiki.no. Han skriver at det på slutten av 1800-tallet ikke var bebyggelse rundt kirka, som tilhører den katolske menigheten i byen.

Brann

Bygget som nå rives, ble ifølge dagens leder i menighetsrådet, Ruth Michelsen, oppført før 1920.

– Det har inneholdt flere leiligheter, blant annet for presten, men det har også vært skomaker i bygget, forteller hun.

Årsaken til at prestegården nå rives, og nytt bygg føres opp, ligger i en hendelse i 2015. Da brant menighetshuset, som ligger nedenfor prestegården. Menigheten sto dermed uten et sted å samles. Heldigvis trådte Frelsesarmeen til, og tilbød sine lokaler til kirkekaffen.

Vemod

Saken for den katolske menigheten i Harstad, som omfatter Sør-Troms og nordre Nordland, var å finne en løsning på mangelen på plass i egen regi. Og løsningen ble nybygg.

– Det skal bygges et nytt menighetshus på branntomta og inn på kirketomta. Vi vurderte restaurering av prestegården, men den var svært upraktisk innvendig, og det ville kostet mye mer å renovere enn å bygge nytt.

Første halvår 2019

Hun forteller at arkitekten har tatt hensyn både til skolen på den andre siden av gata, og selve kirkebygget. Selv om det nye bygget ikke blir oppført i nøyaktig samme stil som det som nå rives, føler Michelsen ikke at det vil bli for moderne. Når bygget står ferdig, kan presten igjen flytte inn.

– Det blir fortsatt bolig for presten, i tillegg til et samlingslokale der vi kan ha kirkekaffe og kurs. Vi håper at alt skal stå ferdig i første halvår neste år.

Moderne: Slik ser den foreløpige fasadeskissen av bygget ut. Ill.: 70°N arkitektur as
Moderne: Slik ser den foreløpige fasadeskissen av bygget ut. Ill.: 70°N arkitektur as
RIVES: Den gamle prestegården (til høyre) rives for å gi plass til et nytt menighetshus. Foto: jon eirik olsen