Det var en merkedag for presten Gunter Jäger i St. Sunniva Menighet i Harstad.

– Sist gang det ble avholdt en katolske messe var i 1537. Deretter ble kirken overtatt av Lutheranerne, forteller Jäger, som har vært prest i den katolske kirke i 16 måneder i Harstad. Han har også tidligere jobbet i Narvik og på Helgeland. Jäger kommer selv fra Tyskland, som har mange katolikker.

Internasjonalt

– Her i Harstad har vi i dag 800 medlemmer i menigheten. Det er 50 forskjellige nasjoner representert. Bortsett fra Australia, så var vi medlemmer fra alle verdensdeler, sier Jäger.

– I år har vi hatt hele syv konfirmanter her i vår menighet. Den strekker seg fra Andenes til Grovfjord. Ungdommen som konfirmerer seg her i dag har gjerne vokst opp med foreldre som er katolikker og de er tidligere døpt i den katolske kirken, forteller den katolske presten.

Det var Biskop Breislav Grgic fra bispesetet i Tromsø som ledet konfirmasjonsmessen i Trondenes kirke.

– Jeg har lenge hatt lyst til å konfirmere meg i den katolske kirke, sier Clara Marie,

Hun går til daglig på skole ved Kila skole og har sammen med de seks andre konfirmantene deltatt i konfirmasjonsundervisning det siste året hos prest Gunter Jäger.

– Min slekt kommer fra Tyskland og de er oppvokst med den katolske troen, forteller Clara, som sammen med Gabriel, Zuzanna, Sofie, Damian, Adrian og Daniel, ble konfirmert i Trondenes kirke.

-De som ble konfirmanter i dag har i hovedsak foreldre med bakgrunn fra Sør-Amerika, Polen og Tyskland, forteller Jäger.

Han sitter like ved alterringen etter at den første messen på nesten 480 år er gjennomført i Trondenes kirke. Menigheten i Harstad er stigende. Og han forteller at hele syv konfirmanter det samme året er uvanlig mye til Harstad å være.

Takknemlig

– Vi er svært takknemlig for at Trondenes menighet lot oss få låne Trondenes kirke. Den egnet seg bra til formålet.

- Takk til alle fra deres menighet som bidro med orgelspill og sang. Dette har vært en flott dag for konfirmanter og foreldre her på Trondenes. Til daglig holder St. Sunniva Menighet Harstad til i egen kirke i Skolegata. Vi mangler lokaler til menigheten, som ble totalskadd i brann for en tid tilbake. Nå jobber vi med å få godkjent nytt bygg av Harstad kommune, sier den katolske presten som har sitt virke i menigheten. Han er en av 450.000 prester på verdensbasis.

Biskop Berislav Grgic er en av to biskoper i Norge. Han har sitt sete i Tromsø. Der det også befinner seg rundt 15 nonner i kloster. Av 900.000 nonner på verdensbasis, så er det rundt 25 som har sin adresse i Nord-Norge. I den katolske kirken er det paven i Roma som er den øverste leder. Han har 200 kardinaler under seg. Deretter finnes det 5.000 biskoper fordelt på hele verden. To av dem i Norge. Og den ene var på plass for å lede konfirmasjonsmessen på Trondenes søndag.

– Om ikke lenge skal jeg være med på å feire at det er 500 år siden reformasjonen sammen med biskopen i Nord-Hålogaland iTromsø. 31. oktober er vi to biskopene i den katolske kirken invitert til en felles markering i Nidarosdomen i Trondheim, forteller biskop Grgic.

FAKTA

– Reformasjonen var en religiøs omveltning fra katolisisme til protestantisme i deler av Europa på 1500-tallet, utløst av Martin Luther, som utferdiget 95 teser mot sider av avlatshandelen den 31. oktober 1517. Luther understreket betydningen av den individuelle tro på Kristus i forhold til sakramentene som eneste vei til frelse. Han plasserte mennesket mer i direkte relasjon til Gud enn hva man gjorde i den katolske kirke. Reformasjonen spredte seg etter hvert fra Nord-Tyskland til Skandinavia, Sveits og Frankrike. I England oppsto det parallelt en reformasjon basert på politiske hensyn, som etter hvert tok mye av den samme retning som reformasjonen på kontinentet. Ideen ble begjærlig grepet av en rekke nordeuropeiske monarker, da den sammenfalt med ideen om det kongelige enevelde.

– Bakgrunnen for reformasjonen var en tidligere reformbevegelse innen den katolske kirke, samt renessansen med sine studier av de gamle tekster og vekt på individet. Utviklingen ble også stimulert av trykkekunstens oppfinnelse, den økende handel og fremveksten av en middelklasse. En meget stor rolle spilte også tanken om det kongelige enevelde slik det ble formulert av Machiavelli i boken om «Fyrsten». (Wikipedia)

HISTORISK: For første gang på 480 år han det blitt gjennomført en katolsk messe i Trondenes kirke. Syv konfirmanter fra St. Sunniva Menighet Harstad ble konfirmert av biskop Berislav Grgic søndag 7. mai. Ved siden av står prest Gunter Jäger. Foto: Tore Skadal
FØRSTE: Biskop Berisalv Grgic kunne søndag 7. mai 2017 holden den første katolske messen i Trondenes kirke siden 1537. Det skjedde i forbindelse med at det var syv konfirmanter i den katolske menighetene i år. Foto: Tore Skadal
kors: Utdeling av kors til konfirmantene. Foto: Tore Skadal
NATTVERD: Nattverd er en del av messen som vart i nær to timer. Foto: Picasa