I et brev til Harstad kommune ber Den Katolske kirke Nord-Norge om at det skapes færre rystelser i området rundt kirken. St. Sunniva kirke står nemlig på skjøre grunnforhold.

– Vi har sagt fra tidligere om at kirken synker, sier Ulrik Sverdrup-Thygeson i Tromsø stift.

I et brev 12. desember skriver kirken at bygget har sunket 3 mm bare på én uke.

Ødela vinduer

I oktober 2013 ble man klar over problemer med grunnen etter utgravning for parkeringsplass på eiendommens østside i Per Aas gate 4A.

– Gravearbeidene førte blant annet til skade på kirkens grunnmur.

Etter at det ble arbeider med Byskolen i 2016 oppdaget man flere problemer.

– Koret, som vender mot øst, hadde sunket slik at vindusglass kom i spenn og sprakk. Disse ble reparert, men det er imidlertid stadige bevegelser i grunnen.

I november ble det igangsatt målinger for å se hva som skjer med grunnen i området. Foreløpige resultater fra målingen viser at kirken og nabobygninger på nordsiden beveger seg.

Neppe forsvarlig

Etter en sprengning i området denne uken ristet kirken og presteboligen.

– Glass klirret og det hele var ganske heftig. Så vidt skjøre som grunnforholdene er på eiendommen, er det neppe forsvarlig å skape så store rystelser som det nå er gjort. Vi må derfor be kommunen foreta nødvendige tiltak for å unngå dette, og samtidig ser til målinger av virkningene av arbeidene.

I brevet antar kirken at spreningen skjedde i forbindelse i arbeidet med den nye Byskolen.

Saksbehandler og ingeniør Christian Nilssen i Harstad kommune sier imidlertid at man ikke har brukt sprengladninger på skoletomta.

- Det kan være i forbindelse med arbeid i vegen, sier Nilssen som torsdag ikke hadde mer informasjon å gi om saken.

GLASS: Ruter på St. Sunniva kirke har fått skader på bygget som senere er reparert. De første skadene kom etter grunnarbeider på nabotomten i oktober 2013.