Volden kom etter et klassisk tilfelle av «kvalm» i taxikøen i Harstad sentrum. Episoden skjedde natt til 1. oktober 2016. Etter en del knuffing havnet offeret i klammeri med to gjerningspersoner. Begge disse er bosatt i Harstad, og begge var beruset. Den ene er i 20-årene og den andre i 30-årene.

Resultatet ble stygge skader, med påfølgende ansiktsoperasjoner og sykemelding for offeret.

Etterspillet

Ifølge domspapirene fra Trondenes tingrett var volden helt uproporsjonal og unødvendig. Skadene kom sannsynligvis som en følge av spark og/eller slag mot hodet/ansiktet. Primært utført av domfelte i 30-årene. Nå er begge voldsmenn dømt til fengsel. Henholdsvis seksti dager og fem måneder.

For han som fikk den lengste straffen, mannen i 30-årene, inkluderte dommen flere tilfeller av vold ute på byen. Han ble blant annet funnet skyldig i å ha dyttet eller slått til en kvinne, slik at hun falt i bakken. Dette skjedde i den samme taxikøa natt til 1. oktober. Volden mot kvinnen startet en kjedereaksjon.

Tidligere samme år, fredag 19. august 2016, slo gjerningspersonen i 30-årene en annen mann to ganger i nakken utenfor utestedet Karma, I retten sa mannen seg skyldig i deler av tiltalen mot han.

Harstadværingen i 30-årene er tidligere straffet og bøtelagt for tre tilfeller av voldsovertredelser. Han ble senest domfelt ved Trondenes tingrett i 2014 til ubetinget fengsel i 65 dager.

Mannen i 20-årene, som fikk seksti dager i fengsel, er tidligere ustraffet. Han har erkjent straffskyld helt siden natten volden skjedde. I taxikøen 1. oktober 2016 slo han offeret flere ganger i ansiktet, men retten finner det usannsynlig at denne volden medførte de nevnte skader. Sparkene til hovedtiltalte, har blitt tillagt vesentlig mer vekt i vurderingen.

Krever en reaksjon

I denne saken har retten som skjerpende omstendighet lagt vekt på at alkoholrelatert vold i det offentlige rom utgjør et markant samfunnsproblem. «Både individual- og allmennpreventive hensyn taler for at det reageres med en streng straff», skriver dommerfullmektig Markus Arentsen i domspapirene.

Det er også en skjerpende omstendighet at mannen i 30-årene sparket fornærmede i ansiktet mens fornærmede lå på bakken.

Som formildende omstendighet for hovedtiltalte, la retten vekt på den lange saksbehandlingstiden, som vedvarte over cirka 13 måneder fra det straffbare forholdet ble begått, til utferdigelse av tiltalebeslutning.

Det ble videre tatt noe hensyn til foranledningen, hvor fornærmede tok kvelertak rundt halsen til gjerningsmannen.

Forsvarer for mannen i 30-årene var advokat Tom Ovesen. Han forsøkte å overbevise tingretten om at hans klient burde idømmes samfunnsstraff. Men retten kunne ikke se at forelå spesielle omstendigheter som skulle tilsi noe annet enn fengselsstraff for denne type voldsutøvelse.

Av hensyn til de to domfeltes beskjedne økonomiske muskler, ble de ikke dømt til å betale saksomkostninger.

Dommen var enstemmig.