Det pågår for tiden endringer av Yrkestransportloven og tilhørende forskrift. Bakgrunnen for kravet er at det norske regelverket ikke er tilpasset reglene til EU for fri konkurranse innen EU og EØS. Samferdselsdepartementet har varslet at de vil følge pålegget fra ESA.

Dette liker Troms fylkesting dårlig.

I en uttalelse forsvarer fylkestinget varmt behovsplikt, kjøreplikt, og dyre drosjeregninger - som en dyd av nødvendighet.

Fylkestinget skriver:

"Det var nemlig resultatet da svenskene innførte ordningen: de store byene fikk langt flere drosjer, mens mange distrikt mistet hele drosjetilbudet sitt. Vi mener at man – særlig i distriktene – kan takke behovsplikten for at det fins et godt drosjetilbud. Ordningen innebærer nemlig også kjøreplikt, og det fører til at drosjeeierne må sørge for heldøgnstilbud, 365 dager i året. Også myndighetsbestemt maksimalpris ligger i denne ordningen".

Uttalelsen avsluttes med: "Troms fylkeskommune ber regjeringen opprettholde dagens ordning med behovsprøvd løyveordning."

De mener intensjonene er ideelle – og kanskje til og med godt ment, men beklageligvis kan konsekvensene bli katastrofale om de settes ut i praksis i et land som Norge med spredt bosetting.

I første rekke dreier spørsmålet seg om behovsprøving av drosjeløyver. Denne behovsprøvingen sørger for at det ikke blir for mange drosjer, slik at de som driver får normal inntekt, og kundene et akseptabelt tilbud. Det er fylkeskommunene som er løyvemyndighet, og dersom de mister muligheten for kontroll, frykter drosjenæringas folk at man får en overetablering av drosjer, og ingen kan ha dette som yrke, og tilbudet vil etter kort tid forsvinne i distriktet, skriver fylkestinget i en uttalelse.