Formannskapet i Harstad vedtok i januar 2018 at kommunen skal ytterligere utrede mulighet for reetablering av samlokalisert kino og bibliotek i sentrum. Blant annet ble det bedt om at det skulle utredes muligheten for et offentlig-privat samarbeid (OPS).

Rådmannen anbefaler i den nye utredningen, som er publisert onsdag, at politikerne viderefører dagens lokalisering av kino og bibliotek.

- Rådmannen har vurdert, i denne saken og i forrige sak til formannskapet, at dagens lokalisering av kino og bibliotek er god. Dagens bibliotek- og kino funksjoner fungerer godt i dagens lokasjoner, skriver rådmannen.

Sist saken var til politisk behandling gikk ordfører Marianne Bremnes og Aps gruppeleder Kari-Anne Opsal ut mot rådmannens tilrådning om nei til ny kino og bibliotek.

– Det er nå denne muligheten åpner seg. Vi kan ikke vente til et eventuelt nytt rådhus står ferdig, kanskje ikke før en gang etter 2025. Sentrum skriker etter utvikling, og en etablering av et nytt bibliotek og en ny kino vil utvilsomt bli en attraksjon for sentrum, sa de i januar.

Kan gå på bekostning av ansatte

I tillegg påpeker rådmannen i den nye utredningen, som skal behandles av formannskapet i neste uke, at det er et økonomisk og bemanningsmessig aspekt:

- Rådmannen er klar på at kommunen i dag har gode tilbud for kino og bibliotek. Kostnadene ved eventuell relokalisering vil medføre ytterligere behov for effektivisering av kommunens drift. I praksis betyr det bemanningskutt i tjenesteområdene utover det som allerede er innarbeidet i vedtatt virksomhetsplanen.

Rådmannen antyder at 11 stillinger kan stå på spill.

- Det kommer til å bli svært utfordrende å gjennomføre i praksis, skriver han.

Kanskje i nytt rådhus

Rådmannen mener at ny kino og/eller bibliotek i Harstad eventuelt kan skje ved relokalisering mot prosjekt nytt rådhus.

- Skulle kommunestyret likevel ønske ny kino og/eller bibliotek på annen lokasjon, kan dette gjøres ved å lyse ut en konkurranse der private og andre offentlige aktører kan vise interesse ved å gi tilbud. Dette i henhold til kriterier for gjennomføring av konkurransen. Rådmannen forslår at eventuell slik konkurranse kun omfatter kino. Biblioteket bør lokaliseres der de er i dag eller relokaliseres til et nytt fremtidig rådhus.

Advokatfirmaet DLA Piper har vurdert at en eventuell anskaffelse av ny kino og/eller bibliotek kan være egnet til å gjennomføres som OPS. En konkurranse kan gjennomføres som OPS-avtale om etablering og drift i minimum 20 år. Advokatfirmaet Harris har vurdert at kommunen ikke har lov å inngå direkte avtale med en privat eller annen offentlig utbyggingsaktør uten å ha gjennomført konkurranse.

Sverre Utvåg i Nordic-gruppen, som ønsker kino og bibliotek lokalisert til Larsneset-området, reagerte slik da rådmannen vendte tommelen ned i forrige runde:

– Jeg leser saksfremlegget som en krigserklæring mot sentrumsutvikling i Harstad – helt blottet for visjoner og som et utilslørt forsøk i prosessen fram mot å få politisk aksept for etablering og bygging av nytt rådhus, sa Utvåg i januar.

Mer om det kan du lese her.