I fredagens avis presenterte vi tankene til den Harstad-fødte arkitekten Åge Myhre. Han foreslår at glasskupler, eller glassdomene som Myhre kaller dem, legges i området der den eksisterende fiskehall-bygningen ligger, mellom Havneterminalen, gågata og den nye utfyllingen/parken foran den gamle rutebilstasjonen i Harstad.

Skjermet

Inne i glassdomene kan man oppleve nærhet til havet og byen, og man er helt beskyttet av en glasshinne som holder alt dårlig vær ute og samtidig alltid tilbyr grønt sommerlig klima inne i domene. Myhre mener en løsning med gjennomsiktige glasskupler vil knytte torgområdet og havneområdet mye tettere og bedre sammen.

Ordfører Marianne Bremnes Ap) sier følgende:

– Jeg har bare skumlest forslaget. Rent umiddelbart tror jeg det vil ha større effekt for byen om vi bruker kreftene på andre fronter. Eksempelvis det å få etablert flere butikker i sentrum. Der gjøres det en interessant jobb allerede på Bysenteret.

– Vi vet hvor vi bor. Litt vær og vind er tvilsomt nok til å holde folk borte fra sentrum. Det er andre ting som må forbedres, sier hun.

Dyrt

Gruppeleder for Høyre i kommunestyret, Håkon Vahl sier:

– Jeg tviler på at nytten blir større enn kostnaden med investeringen. Hva er egentlig sentrum? Et kjøpesenter, eller åpne rom? Sikkert fint med kupler på stormfulle vinterdager, men hva med resten av tiden?

– Nå har prosessen med sentrumsplan, renovering av torget og harstadpakken kommet så langt at vi bør fullføre det vi allerede er i ferd med å gjøre, før vi bruker energi på noe nytt.

– Hadde Myhre kommet med dette for tre-fire år siden, kunne kanskje glassprosjektet fått en grundigere vurdering, sier Vahl.

Direktør for næringsforeningen, Ole-Jonny Korsgaard sier:

– Når det gjelder den arkitektoniske vurderingen besitter ikke jeg kompetanse til å kunne synse om forslaget.

Fortid vs framtiden

– På generelt grunnlag er jeg litt skeptisk til å resirkulere gamle tiltak i et forsøk på å forme en bykjerne for fremtiden.

– Mine stikkord er trivsel, barnefamilier, urbanisering og attraktive byrom. Hvor glasskuppelforslaget kan dribles inn i dette, er jeg usikker på, poengterer Korsgaard.

Både Bremnes, Korsgaard og Vahl presiserer at de ser positivt på alle kreative forslag til hvordan vi kan få et bedre bysentrum.

De er bare ikke overbevist om at Myhres vei, er veien å gå for Harstad by.