Gondolbanen til Gangsåstoppen, nordlyskuppel på Aunfjellet, casino og flystripe på Trondeneshalvøya har alle til felles at de ble skrinlagt før de fikk en reell sjanse. Men det er kommet opp andre spennende ideer i byen vår, som kan bli en realitet om flere krefter slår seg på lag.

Forprosjektgruppe

«Havbadet» som ble lansert av Grottebad-sjef Kjetil Christoffersen i sommer, er nå styrebehandlet som en ide man går videre med.

– Vi har bestemt at vi setter ned ei forprosjektgruppe som sammen med flere interessenter, skal se på om dette er realiserbart, sier daglig leder Kjetil Christoffersen i Grottebadet.

Det var etter et besøk i Finland at han fikk ideen om et utendørs havbad i Harstad med sauna og omkledningsrom, der han ser for seg nattbad i midnattsol, nordlysbad, snøbad og utendørs svømmestevner. En utescene i nærheten er heller ikke dumt, og for eksempel en kaldkulp med renset sjøvann med ved siden av badeanlegget.

De skjeler til et lignende badeanlegg som Arendal har til ti millioner kroner.

– Ideen er vidløftig men realistisk. Vi har fått veldig mange positive tilbakemeldinger på dette, sier Christoffersen.

Han sier at årsaken til at man ønsker dette nå, selvsagt er et ønske om utvidelse av dagens anlegg, som er besøkt av opp mot tre millioner mennesker siden starten i 2003.

– Men dette er vel så mye et sentrumsutviklingsprosjekt, fordi vi vil ha mer aktivitet i sentrum, sier han.

Fram til neste styremøte den 20. desember, jobber de videre med sammensetningen av forprosjektgruppen. Christoffersen mener havna, politikere, grottebadet, UiT og næringslivet kan være mulige aktører i en ny forprosjekt-gruppe. Han starter nå dialogen med aktuelle interessenter.

Kunstisbane

Det hersker flere ideer for hvor en eventuell kunstisbane bør ligge. Noen mener Generalhagen vil være et egnet sted, andre mener Larsneset eller dagens buss-stasjon kan passe bedre.

På begynnelsen av 2000-tallet ble det anlagt en naturlig skøytebane midt på Torvet, men ifølge avisens arkiver så ble ikke dette noen folkeliv-magnet.

Om man kan hente ideer fra Arendal til havbad, så kan Larvik kommune være et eksempel til etterfølgelse for skøyteis som suksess.

De har fått til et samarbeid mellom næringslivet og kommunen, om en kunstisbane midt på torget. Denne ble prøvd for første gang i fjor og skal nå settes opp igjen til 2. desember.

– Kunstisbanen har vært en kjempesuksess! Den ble plassert midt på torget og vi gikk ifra at det ikke skjedde noe i byen til en tilstand med liv fra morgen til kveld. Før isbanen kom opplevdes sentrum som tomt, men isbanen skapte ei positiv stemning med folk, lys og musikk. Det gledes veldig her til den nå skal opp igjen, sier Paal Espen Wingaard, daglig leder for sentrumsforeningen Larvik by.

Han har en koordinerende rolle for næringslivet i sentrum av Larvik.

Wingaard forklarer at isbanen består av moduler med is som holdes kald av kjølemaskiner. Hvis værgudene står dem bi, skal den stå oppe til over påske. Kommunen har ansvar for å sette den opp og drifte anlegget. Banen kostet 1,6 millioner kroner og næringslivet i sentrum sto for en million kroner av disse.

På ønskelista

Leder i Harstad Næringsforening, Ole-Jonny Korsgård, synes en skøytebane i sentrum av Harstad er en god ide. Men såvidt han vet, jobber ingen i dag med å realisere ideen.

– Jeg kan bekrefte at vi tror det vil være et stort aktivum og et pluss for å trekke barnefamilier til byen, så en skøytebane står høyt oppe på ønskelista over ting til byen. Men det er ikke satt ned noe prosjekt der det jobbes konkret med dette per i dag, sier Korsgård.

Drift- og utbyggingsavdelingen i Harstad kommune jobber for en total opprusting og utvikling av Generalhagen, så om det skal bli skøytebane der, så kan det bli en del av utvilingen her. I forbindelse med virksomhetsplanen for Harstad kommune, som skal behandles politisk i desember, vil administrasjonen foreslå at det bevilges midler til et forprosjekt som ser på Generalhagen. Det handler om utvikling av Generalhagen med ny scene, paviljong og supplering av div parkutstyr, der oppgradering av benkene og lekeapparatetene kan være aktuelt i en slik mulighetsstudie.

En annen plan som foreligger er fra Harstad Idrettsråd. Hele idretts-Harstad står bak at de ønsker å starte arbeidet for å få på plass et innendørs ishallanlegg på Kanebogen stadion i løpet av tre-fem år.

FOLKELIV-MAGNET: I larvik har kunstisbanene blitt en stor suksess. Nå skal den settes opp igjen til 2. desember. Foto: Larvik by
JOBBER VIDERE: Havbad-ideen blir forprosjekt, ifølge Grottebadet-sjef Kjetil Christoffersen. Arkivfoto