Harstad-fødte Åge Myhre forlot hjembyen etter skolegang på Harstad gymnas, for å begynne med arkitektstudier i Trondheim. Deretter etablerte han seg med arkitektkontor i Oslo.

– Jeg har drevet med byutvikling som arkitekt i 40 år. Akkurat nå jobber jeg med prosjekter i gamlebyen i Vilnius i Litauen. Jeg har også flere prosjekter gående fra Svolvær til Tromsø, som omhandler nordlyset som tema, forteller Myhre.

Nå foreslår han at glasskuplene, eller glassdomene som Myhre kaller dem, legges i området der den eksisterende fiskehall-bygningen ligger, mellom Havneterminalen, gågata og den nye utfyllingen/parken foran den gamle rutebilstasjonen. Inne i glassdomene kan man oppleve nærhet til havet og byen, og man er helt beskyttet av en glasshinne som holder alt dårlig vær ute og samtidig alltid tilbyr grønt sommerlig klima inne i domene.

– Kort fortalt vil mitt forslag være å bygge fem gjennomsiktige glasskupler i området der fiskehall-bygningen nå står, og tre lignende glasskupler på torget, forbundet gjennom en delvis glassoverdekket gate som strekker seg fra Rikard Kaarbøs plass og ned gjennom gågata, til et stykke ut på kaiene, sier Myhre, som i sin ungdom solgte Harstad Tidende i bygatene.

Linje fra havna

Myhre har klare tanker om den viktige siktlinja fra havneterminalbygget, opp gågata og til Rikard Kaarbøs plass. Han mener en løsning med gjennomsiktige glasskupler vil knytte torgområdet og havneområdet mye tettere og bedre sammen.

- Gågata blir på denne måten mer attraktiv og mye bedre egnet som en yrende handlegate gjennom hele året, samtidig som sjøen og havneområdet blir langt mer tilgjengelig og vakkert.

Enkle løsninger

Glasselementene kan settes opp med forankring i bakken og er lette å fjerne. En trenger ikke å grave i bakken. Kuplene vil være gjennomsiktige, som tynne glasshinner, koblet sammen omtrent som for multebær.

– Vi finner slike løsninger i Seattle i staten Washington, forteller Åge Myhre, og understreker at han gjerne kommer til byen for å fortelle mer om sine planer.

BESØK: Arkitekt Åge Myhre foreslår en kombinasjon av glasskupler og glassoverbygg fra området her på torget/Rikard Kaarbøs plass og ned gågata til kaiområdet. Foto: Frank R. Roksøy Foto: FRANK R ROKSOY