Dette er to av konklusjonene i takstrapporten fra de to uavhengige takstmennene Frank Dale (oppnevnt av Eiendomsgruppen Nord-Norge) og Torgeir Hardersen (oppnevnt av kommunen).

De har laget en felles rapport med to verdivurderinger ut fra dagens sentrumsplan og den forrige sentrumsplanen.

Store vannskader

29. mars i år gikk begge to gjennom bygget og så på tilstanden. Bygget bar preg av at det ikke har vært aktivitet der på mange år. De skriver at lekkasje fra sprinkleranlegg har medført omfattende skade på gulv, vegger og himlinger. Skadene har ikke vært utbedret noe som har forverret tilstanden.

Takstmennene fant det samme i himling og gulv i andre etasje. Der besto etasjeskillerne av gammel og nytt materiale. I tredje etasje var alt nytt. Himling, utvendig tak og takkonstruksjon er av nyere dato (1985, red.anm.) Deler av bygning mot sør og vest er i betong/betongstein. Denne veggen fremstår med store riss og sprekker i overflatene.

20 leiligheter

Ut fra den forrige reguleringsplanen kan tomten utbygges med 2.000 kvadratmeter. Eiendomsgruppen Nord-Norge har lagt fram et skisseprosjekt fra 2010 som beskriver bygging av 20 leiligheter. Andre og tredje etasje skal etter planen bestå av leiligheter, første etasje skal inneholde næring/parkeringsareal.

Takstmennene har også gjort en kalkulasjon av å restaurere dagenes bygg. De har tatt utgangspunkt i 710 kvadratmeter og kvadratmeterpris på 20.000 kroner som tilsvarer 14.2 millioner. De mener det er mulig å leie ut det nyrestaurerte bygget for rundt 1 million kroner, samme anslag som Gammelbrygga-utvalget. Takstmennene sine beregninger viser imidlertid at verdien på bygget vil da ha en negativ verdi på vel 1,3 millioner kroner.

1000 kvadratmeter

I taksten kommer det fram at Eiendomsgruppen Nord-Norge eier to sideliggende tomteparseller. Tomten Gammelbrygga står på og nabotomta (mot Thonhotellet) Tilsammen utgjør disse parsjellene vel 1000 kvadratmeter.

14 sider: Denne takstrapporten er på 14 sider og beskriver Gammelbryggas tilstand. Foto: Odd Leif Andreassen
Faksimile: Harstad Tidende 31.10.17
Gammelbrygga Foto: Odd Leif Andreassen