I flere måneder har politikerne ventet på taksten som skulle foreligge i mai i år. Først 10. oktober fikk kommunen den nye felles taksten fra takstmennene Frank Dale (Eiendomsgruppen Nord Norge) og Torgeir Hardersen (kommunen).

Den nye takstberegningen er todelt. Den ene tar utgangspunkt i at eierne får utvikle eiendommen slik de ønsker. Den andre tar utgangspunkt i dagens sentrumsplan. Taksten på 17,5 millioner er under forutsetning av at Eiendomsgruppen Nord Norge får grønt lys for sine eiendomsplaner. Taksten som reduserer verdien på Gammelbrygga og eiendommen til 7,5 millioner kroner tar utgangspunkt i dagens sentrumsplan. Da må brygga renoveres slik den står i dag.

Utbyggingstomt

Daglig leder John A. Angelsen i Eiendomsgruppen Nord Norge sier beløpet er som forventet.

– Nå har vi to takster. En på 22 millioner og denne siste på 17,5 millioner. Derfor vil vårt tilbud på 21 millioner, som vi ga i mai 2016, stå ved lag ut året, sier han.

Angelsen sier de forholder seg kun til tomtas verdi som en utbyggingstomt for et nybygg.

– Den midlertidige båndleggingen, som utløper om tre år, ser vi helt bort fra. Noe annet vil jo tilsvare at kommunen midlertidig avskilter vår Mercedes for at den skal bli rimeligere. Enn for kommunen å kjøpe. En slik framgangsmåte er vel noe man kun kan forvente i en bananrepublikk, sier daglig leder.

Gruppeleder i Arbeiderpartiet, Kari-Anne Opsal, er svært ivrig på å bevare Gammelbrygga.

Han påpeker at taksten ikke er en fasit, men en god indikator på markedsverdien.

– Taksten viser med all tydelighet at det ikke er lønnsomt å renovere bygget for utleie. Regnestykket som Dale og Hardersen viser til i taksten, står i sterk kontrast til Gammelbrygga-utvalget sin beregning av lønnsomheten, sier han.

Negativ verdi

Gammelbryggautvalget kom fram til at det var lønnsomt å renovere og leie ut. Dale og Hardersen mener en slik renovering vil gi tomta en negativ verdi altså minus 1.350.000 kroner.

– Dette bekrefter det vi hele tiden har sagt at nåværende bygningsmasse ikke kan gjenbrukes på vanlige forretningsmessige vilkår, sier han.

Angelsen venter nå på et nytt utspill fra kommunen.

– Når vi ser på all aktiviteten som skjer mellom Sentrum og Samasjøen, ferdigstillelsen av gjestehavna og den planlagte parken på Ottar Håløygs plass, ser vi svært positivt på verdiutviklingen av vår sentrale hjørnetomt, sier han.

Det vil forundre Angelsen om politikerne i Harstad fortsatt mener at bygget har stor historisk verdi.

Gruppeleder Eivind Stene i Fremskrittspartiet er spent på hva posisjonen i kommunestyret nå bestemmer seg for.

– Det er muligens noen politikere som vil se annerledes på saken etter at det er kommet fram at bygget er forveksla med et annet bygg, på en annen tomt. Realiteten er at Gammelbrygga er et kaiskur der mer enn 90 prosent av det originale innholdet ble fjerna under ombygging til uteplass i 1985, sier han.

Brygga skal bestå

Gruppeleder i Arbeiderpartiet, og den fremste politikeren for bevaring av Gammelbrygga, Kari-Anne Opsal, er klar på at brygga skal bevares.

– Det er Harstad Tidende som informerer meg om taksten. Jeg har ikke lest den, og vil derfor ikke gi noen kommentar, annet enn at vi har et politisk vedtak på at brygga skal bestå. Det forholder jeg meg til, sier hun.

Opsal forventer at administrasjonen raskt legger fram en sak for kommunestyret.

– Mitt håp er at rådmannen og eierne kommer fram til en minnelig løsning. I dag står saken bomfast, sier Opsal.

Saken må avsluttes

Gruppeleder i Fremskrittspartiet, Eivind Stene, har heller ikke hørt noe om taksten før Harstad Tidende informerer han.

– Det skal bli veldig interessant å høre hva posisjonen med Kari- Anne Opsal nå finner på. Taksten viser at eierne og kritikerne har hatt rett hele tiden, sier han.

Stene mener at saken må avsluttes og eierne må få lov til å utvikle tomten de var forespeilet av kommunen da de kjøpte den.

– Vi kan ikke være en kommune som ikke står ved lovnadene. Denne type vingling vil være skadelig for kommunens utvikling, frykter Stene.