Kort oppsummert

  • Amerikanske og italienske soldater som ligger til kai i Harstad gir positive ringvirkninger for transportnæringen.

  • Soldatene, stasjonert på USS Gunston Hall og San Giorgio, har brukt mye av fritiden sin til å utforske byen.

  • Connect Bus Nord AS har hatt hyppige shuttlebuss-oppdrag for soldatene.

  • Harstad Taxi har også hatt økt aktivitet på grunn av soldatenes tilstedeværelse i byen.

  • Begge transportleverandører melder om positiv samhandling med de utenlandske soldatene.

Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av våre journalister.
Les mer om hvordan vi forholder oss til kunstig intelligens.

Det er ikke bare utelivet i Harstad som nyter godt av besøk fra utenlandske soldater som ligger til kai i Harstad. Soldatenes behov for transport sørger for at også lokal transportnæring får ekstra penger i kassa.

Amerikanerne har holdt til i Seljestadbukta på krigsskipet USS Gunston Hall, mens det italienske krigsfartøyet San Giorgio har ligget ved kai på Stangnes.

Soldatene har hatt mye fritid og dermed anledning til å utforske byen, noe de har benyttet seg av.

Hyppig trafikk

Driftsleder i Connect Bus Nord AS, Gunnar Bendixen, forteller at de har hatt shuttlebuss-oppdrag med transport av både amerikanske og italienske styrker. Bendixen sier de har hatt hyppige avganger mellom ankersted og sentrum 10–16 timer i døgnet siden soldatene ankom.

SHUTTLE: Connect Buss Nord AS har hatt mye å gjøre i forbindelse med besøket til amerikanske og italienske soldater. Her har de plukket opp italienske soldater i sentrum. Foto: Sindre Palmberg

– Vi har hatt to-tre busser i sving fra Seljestadbukta til sentrum, mens en buss har gått fra Stangnes. Det har vært et stort behov. Vi har stilt med det vi har klart å få tak i av folk og busser. Det er utfordrende, men det har gått, sier Bendixen.

Bendixen forteller videre at det har vært en glede å forholde seg til soldatene, og at de ikke har møtt på problemer.

– Jeg har kjørt selv. Både amerikanerne og italienerne er veldig hyggelige og nysgjerrige på byen. Noen har blitt sittende i bussen flere turer fram og tilbake bare for å se på byen eller slappe litt av.

I HARSTAD: Det amerikanske krigsskipet USS Gunston Hall ligger til kai i Harstad fram til 28. februar. Foto: Morten Hagen

– Stor respekt for samfunnet vårt

Harstad Taxi har også hatt mye å gjøre i forbindelse med besøket. Kent-Åge Åsheim som driver minibussene har vært i sving fra ettermiddag til midnatt siden båtene la til fredag.

– Oppdragene har supplert en ellers rolig uke på en fin måte. Når det er skoleferie blir minibussene fort stående stille, så det har bidratt til sysselsetting.

Åsheim sier at også Harstad Taxi opplever kontakten med soldatene som god.

– Det har vært god stemning. De viser stor respekt og forståelse for samfunnet vårt. Vi har fått mange hyggelige tilbakemeldinger fra soldater som satte pris på at vi kunne være litt fleksible. Vi har for eksempel kjørt noen til Keipen.