– Jeg merker det veldig godt. Med en gang jeg åpnet hadde jeg masse folk inne, sier Gro Dagsvold mandag formiddag.

Hun driver reiselivsbedriften NorthUp i Harstad sentrum, og lokalene har hatt godt med besøk av marinesoldater som deltar på Nato-øvelsen og som den siste tiden har ligget til kai i Harstad.

– Jeg har solgt suvenirer for mange tusen. De kjøper mye gaver, og det er alt mulig. Mange av dem bruker videochat med de hjemme for å se over butikken og for å spørre hva de skal kjøpe, forteller hun.

God stemning på Lorry

Dagsvold er også daglig leder for Lorry Scene & Event, og der har åpningstidene vært utvidet de siste dagene.

– Vi hadde åpent for dem i går, men til slutt måtte vi si at vi skulle stenge. Vi åpnet klokka seks og skulle egentlig stenge 11, men vi stengte halv ett. Det rydde inn så mye folk, og de hadde ikke lyst til å gå. Det er veldig artig, sier Dagsvold.

På lørdag var det også mange innom, og Dagsvold hadde følgende rapport til politiet da de stakk innom:

– Det var både blandet alder og nasjonaliteter, men stemninga inne er så bra. De bare koser seg, danser og er i godt humør. Det er ikke noe tegn til uhygge, bare utrolig god stemning, sier hun og fortsetter:

– Jeg tror humøret deres smittet over til harstadværinger.

– En sann glede

Hun skryter også av høflige soldater.

– Det har vært en sann glede å ha de innom både her og på Lorry. All skryt til dem. Det er artig, og jeg vet de kommer tilbake. De sa de er tilbake om to uker, og de skulle virkelig reklamere for Harstad. De synes Harstad er en veldig fin by, sier Dagsvold.

Rolig hos Arcticoncepts

Hos Arcticoncepts merker ikke driftsleder Stefan Rohner soldatene like godt.

– Det har kommet to forespørsler. En fra en italiensk soldat som ville vaske klær, dra på fisketur, oppleve nordlys og som var spesielt interessert i å kjøpe lokalprodusert mat. Og så var det en engelsktalende soldat som spurte om det var mulig å se Adolfkanonen. Ellers har det vært rolig, sier Rohner.

Han sier det er på lik linje med tidligere.

– I fjor prøvde jeg å få sende e-post til de som skulle komme for å informere om byen og hva man kan oppleve, om det var interessant med guider, men det var hemmelig og ingen ville si noe om hvem som kommer, så det var umulig å få til, sier Rohner.