Fredag hadde politiet og det Norske Forsvaret møte med skipssjefene ombord på skipene USS Gunston Hall, Giuseppe Garibaldi og San Giorgio

Stasjonssjef Frank Magne Sletten er meget godt fornøyd med at soldatene ikke gir politiet ekstra utfordringer.

– Vi har et veldig godt samarbeid med de utenlandske styrkene. Da de kom til byen hadde vi felles møter der vi gikk gjennom hva som venter dem. Vi fortalte om kulturen i Harstad, og de ga oss den informasjonen vi ønsket, sier Sletten.

Han forteller at det er profesjonelle soldater som skal være med på den støre øvelsen Cold Response.

– Det er veldig bra å møte skipssjefene slik at vi har en felles situasjonsforståelse, sier han.

På nettsiden til Forsvaret står det at «Den norske militærøvelsen Cold Response har lang historie og finner sted i Nord-Norge hvert annet år. Takket være NATO-utvidelsen med Finland og etter hvert Sverige, utvider vi nå øvelsen til et Nordic Response. Over 20 000 soldater deltar på øvelsen. Av disse vil cirka 10 000 være på land. Deltakerne kommer fra minst 14 land.»

50 ubåter, fregatter, korvetter, hangarskip og ulike amfibiefartøy.. 110 kampfly, transportfly, maritime overvåkningsfly samt allierte CH43 Super Stallion, Merlin, Cobra og Osprey.

Major Amund I Krog (t.v), politikontakt Marius Bergan Harstad politistasjon, skipssjef på Giuseppe Garibaldi, Marco Guerriero, og skipssjef på San Giorgio, Eugenio Santoiemm. Bergan informerte om ordensmessige forhold. Foto: privat

Øvelsen vil ha mest aktivitet fra Bjerkvik og indre Troms og videre nordøstover til Alta og Midt-Finnmark. I tillegg blir det stor aktivitet i sjøområdene utenfor Troms og Finnmark.

– Harstad vil ikke merke spesielt mye til denne øvelsen. Båtene som ligger til kai i byen vil om kort tid forlate byen og bli med i den store øvelsen, sier politistasjonssjefen.