Mannen ble stoppet og beslag gjort i både november i fjor, 10. januar, 11. juni, 7. august og 13. august i år.

Det er snakk om amfetamin, hasj og tabletter i så store mengder at politiet mener stoffet er anskaffet for salg. Han er også dømt for grov narkotikakriminalitet tidligere.

Men selv om politiet har sluppet han fri gang på gang etter de nevnte beslag, sliter mannen tungt med å endre adferd.

Ut av sirkulasjon

Nå har ordensmakten fått nok. De vil ha en reaksjon. Harstadmannen ble onsdag begjært varetektsfengslet. Dommerfullmektig Markus Arentsen ved Trondenes tingrett tok begjæringen til følge. Siktede er satt i varetekt i fire uker fremover.

– Varetekt er et tiltak som vi forsøker å be om bare i saker der vi finner det nødvendig.

– I dette tilfellet fant vi at det både er fare for bevisforspillelse og en gjentakelsesfare. Det var på tide med en reaksjon, sier stasjonssjef Frank Sletten.

– Mannen fremstår som en person med en sentral posisjon i et miljø i nærområdet som vi ikke ønsker. Det er viktig å gå inn og gjøre forebyggende tiltak. Få stoff ut av sirkulasjon. Påvirke de involverte slik at de kommer på bedre tanker.

Omfattende misbruk og salg

– Hittil i år har vi opprettet rundt 170 narkotikasaker. Man kan anta at det er mye narkotika som omsettes i Harstad. Politiet har bra oversikt over situasjonen, men kan samtidig ikke se bort ifra at det er personer og grupper vi ikke har oversikt over.

– Saksomfanget viser også at det gjøres en proaktiv og dedikert innsats fra vårt tjenestepersonell. Antallet saker speiler ikke bare narkotikaomsetningen. Det viser i tillegg at det gjøres en stor jobb fra politiets side. Våre folk jobber tett sammen på tvers av avdelingene. De har god kjennskap til miljøene der narkotikaen brukes og omsettes, påpeker Sletten.

Hjelpere

Han glemmer ikke å berømme politiets beste øyne og ører ute i samfunnet – borgerne.

– Heldigvis er publikum flinke til å tipse oss. Opphavet til tipsene kan være hvem som helst. Fra et tilfeldig menneske som observerer merkelig kjøring, til en kamerat som mener en person helt har mistet kontrollen, og velger å varsle fra, opplyser Sletten.

Alderssammensetning

Når politiet skal prioritere i en hverdag preget av begrensede ressurser, ønsker de å sette dem i forkant av situasjoner som kan skape mer kriminalitet på et senere tidspunkt.

– Hos oss blir forebygging viktigere og viktigere. Det er mye å tjene på å intervenere så tidlig som mulig. Vi ønsker at folk skal sende oss melding når det oppstår uheldige trender i ungdomskretser.

– Vi gir derfor miljøer bestående av mange ungdommer spesiell oppfølging. En god del av narkotikasakene vi har opprettet i år dreier seg dessverre om unge mennesker i tenårene og begynnelsen av 20-årene.

– Målet er ikke bare å etterforske og bøtelegge, men i like stor grad korrigere adferd før de ender opp som vanekriminelle, understreker han.

– Viser ikke all erfaring at tilbudssiden av narkotikaomsetningen raskt etterfyller når et parti blir beslaglagt?

– Beslag er svært viktig. Det skal alltid føles når stoff som ellers ville vært tilgjengelig blir borte.

– Fraværet av tilgang er også et tydelig signal fra vår side. Brukere og selgere skal føle på kroppen at dette er en uønsket og ulovlig aktivitet.

Motsatte seg varetekt

Siktede tilstod det meste i retten. Han forklarte at han er motivert for et liv uten rus.

Mannen er for tiden i jobb hos en stor arbeidsgiver i byen. Med gode rutiner innarbeidet i hverdagen. Han uttrykte ønske om å bli løslatt og få bruke tiden fram til en eventuell tilståelsesdom til å forberede seg på det som følger.

I første rekke ser han for seg et narkotikaprogram med domstolskontroll som en eventuell reaksjon. Mannen hevder at han ikke lenger har den samme glede av å ruse seg.

Retten fant likevel at sakens alvor krever varetektsfengsling. Siktelsen er som følger:

Torsdag 2. november i fjor oppbevarte han 142 gram amfetamin, 22,36 gram hasjisj og 19,58 gram alprazolam, 0,23 gram kokain og 30 tabletter MDMA.

Onsdag 10. januar oppbevarte han 13,3 gram amfetamin, 128 gram cannabis, 310 ml. GBH, 49 tabletter MDMA, 36 tabletter klonazempan, 3 tabletter diazepam og 30 tabletter inneholdende kodein.

Tirsdag 7. august oppbevarte han 20,8 gram amfetamin, 12,4 gram hasjisj, 8,6 gram fleinsopp og 0,2 desiliter GHB.

Mandag 11. juni i år oppbevarte han 59,96 gram amfetamin, 263 gram hasjisj og 58 tabletter inneholdende valium og cirka 5 gram kokain.

Mandag 13. august i år oppbevarte han 82 gram amfetamin, 25 gram hasjisj/marihuana og 49 tabletter inneholdende valium. Alle fem beslag gjort på adresser i Harstad.

I tillegg til dette er han siktet for å selv ha brukt narkotika. Mannen er også siktet for brudd på våpenforskriften. Ifølge påtalemakten oppbevarte han i det aktuelle tidsrom et elektrosjokkvåpen merket «Police Force» og en springkniv i en bopel.

PROAKTIV: Politiet i Harstad er spesielt opptatt av å stanse bruk og omsetning av ulovlige narkotiske stoffer i ungdomsmiljøene. Illustrasjonsfoto