(Folkebladet):

Målselv: Like etter klokka 20.00 melder Troms politidistrikt at de sammen med frivillige mannskaper leter etter en eldre dame i Øverbygd.

Cirka en time senere kommer politiet ut med navn og bilde av kvinnen. Det er 71 år gamle Arnhild Lindholm det søkes etter.

Familien hadde kontakt med henne klokka 13.00 i dag tirsdag, men har ikke hørt fra henne på noen timer og er bekymret, sier operasjonsleder Rune Nilsen til Nordlys.

Kvinnen beskrives som cirka 170 cm høy, slank, grått hår og briller. Det er ingen beskrivelse av klesdrakt.

Politiet har lokalisert bilen hennes og tar utgangspunkt i søk fra denne. Bilen ble funnet cirka to mil fra Lindholms bosted i følge Nordlys. Dersom du har sett Arnhild i dag bes du ta kontakt med politiet på telefon 02800.

Mannskaper fra blant annet Røde Kors og Norsk Folkehjelp bidrar i letingen. Også forsvaret bistår, samt et redningshelikopter.

Siste nytt

Har du tips eller bilde fra en hendelse?

Send inn
Ida Larsen

Overlevering av det nye sentrumsbygget er forsinket

Etter en navnekonkurranse ble det i vinter klart at sentrumsbygget i Brøstadbotn skal hete Sommarvindstorget. Foto: Arne Ivar Hanssen

Dyrøy: Overleveringa av det nye sentrumsbygget Sommarvindshagen i Brøstadbotn er forsinket. Det melder Dyrøy kommune på sine nettsider mandag.

Opprinnelig skulle bygget overleveres til kommunen tirsdag 30. april, men kommunen opplyser nå at det har skjedd en midlertidig forsinkelse som gjør at overlevering ikke vil skje før 15. mai.

Kommunen opplyser at status på prosjektet nå er at samtidig som entreprenør arbeider med ferdigstillelse, arbeider kommunen med seksjonering av bygget.

– Byggeprosessen har vært lang, og det nærmer seg ferdigstillelse, men det gjenstår enda en del i forbindelse med klargjøring til innflytting, skriver kommunen.

Gisken Eriksen

Inviterer til å rydde søppel i byene

Foto: Hold Norge Rent

Lørdag 4. mai inviterer Hold Norge Rent til Byryddedagen for andre året. Dagen skal være en nasjonal ryddedugnad i urbane områder.

Organisasjonen viser blant annet til at avfall som kastes utendørs eller faller ut fra søppelbokser kan føre til rotteproblemer. Søppelet havner også fort i fjordene.

– Det viktig at vi holder byen vår ren og fri for søppel. Hvis vi rydder i byer og tettsteder, bidrar vi til renere elver, en ren kyst og et rent hav, sier fagansvarlig for opprydding Heidi Gromstad.

Lars Hågensen

Følte seg svimmel – krasjet i lyktestolpe

SKADER: Bilen har fått betydelige skader etter å kjørt inn i en lyktestolpe. Foto: Lars Hågensen

Tromsø: Søndag ettermiddag melder politiet at de rykker ut til et trafikkuhell på Skattøra, nord på Tromsøya.

- En lyktestolpe skal være påkjørt, og fører er sendt til legevakta for sjekk. Om vedkommende er skadet, og eventuelt i hvilket omfang, vet vi ikke enda, sier operasjonsleder Roy Nagel-Stangnes til iTromsø.

Det han kan bekrefte er at politiet har opprettet sak, og at førers førerkort rutinemessig beslaglegges.

Han kan og bekrefte at det var tre personer i bilen.

- Det er ingen mistanke om ruskjøring, slår han fast.

En av passasjerene bekrefter til iTromsøs reporter at sjåføren følte seg svimmel like før sammenstøtet.

iTromsøs reporter på bekrefter at bilen har blitt påført betydelige skader i front etter sammenstøtet med lyktestolpen.

Begge airbagene i forsetene har blitt utløst.

Ida Larsen

Èn blåste rødt og fikk førerkortet beslaglagt

Senja: En politipatrulje holdt søndag morgen promillekontroll ved Gisundbrua på Finnsnes. Totalt 45 biler ble kontrollert. En fører blåste til ulovlig verdi, og er anmeldt for kjøring i alkoholpåvirket tilstand.

Blodprøve er sikret og førerkortet til vedkommende er midlertidig beslaglagt.

Lars Kristian Jenvin Hågensen

Fyll, fyll og mer fyll – dette skjedde i natt

Tromsø: Det har vært en travel natt for politiet i Tromsø, som kan melde om hele syv hendelser relatert til fyll og bråk.

Kvelden startet i 22-tiden i sentrum, der politiet fikk melding om en beruset kvinne som skal ha slått til en mann. Politiet innbrakte kvinnen til arrest, og sak opprettes på forholdet.

Senere på kvelden, fortsatt i sentrum, ble to unge menn funnet utspydd og svært beruset. Begge ble brakt til legevakta, og blir ivaretatt av helsevesenet.

Også i sentrum ble en annen ung mann funnet, sovende på gaten. Politiet melder at mannen var beruset, men at han skal ha klart å komme seg i en taxi etter å ha blitt vekt av patruljen.

Politiet melder også at en ung jente i 20-årene ble funnet på en utedo i sentrum, svært beruset. Hun skal ha vært svært beruset, og vil bli ivaretatt av helsevesen.

En ung gutt ble funnet sovende på en buss ute ved Solligården. Politiet melder at han ikke var i stand til å ta vare på seg selv, og ble kjørt hjem til foresatte.

Finværet kan ha skylda

At det var mange hendelser relatert til unge mennesker er noe Roy Nagel-Stangnes, operasjonsleder i Troms politidistrikt, har merket seg.

– Over lenge tid har vi merket at det er en del unge ute i bybildet når nattelivet pågår. Mange av disse er ikke gamle nok til å komme inn på byens utesteder, og ender opp i sentrumsgatene.

Han tror det gode været kan være en av grunnene til den hektiske natten.

– Det har vært godt vær hele helgen, men det var mer aktivitet natt til søndag enn til lørdag. Så vi har hatt bedre vær, samtidig som tendensen blant unge har fortsatt, sier operasjonslederen.

Ikke bare de unge

Men det er ikke bare de unge som har vært litt for festglade, melder politiet. Også den eldre generasjon hadde kanskje fått litt for mye vårstemning og alkohol natt til søndag.

For utpå natten måtte politiet rykke ut til ett av byens utesteder, der en godt voksen mann skal ha oppført seg truende mot andre gjester. Politiet var på stedet og ga mannen klar beskjed om å dra hjem, noe han etterfulgte.

Kvelden ble avsluttet ved Pyramiden, der en godt voksen mann ble funnet med kuttskader i hodet. Politiet melder at mannen var beruset, og hadde falt og slått seg. Han ble kjørt til legevakta av patruljen.

Odd Leif Andreassen

Hektisk politinatt: Fyllekjøring, person beskutt og voldshendelse

Harstad: Natt til søndag hadde politiet flere alvorlige hendelser de måtte håndtere i Harstad.

En person er pågrepet etter en voldshendelse på en privat adresse. Fornærmede får oppfølgling av helsevesenet.

En opprørt person meldte til politiet at vedkommende var beskutt av softgun på Sama. Det skal ha vært folk i en forbipasserende bil som skjøt.

– Vedkommende ble ikke skadd, men var tydelig opprørt etter hendelsen. Vedkommende gav en god beskrivelse av bilen, og det er fra politiets side ønskelig at sjåfør melder seg til politiet, skriver politiet i Troms i politiloggen klokka 04.17 natt til søndag.

Politiet måtte ta seg av en kvinne som ikke klarte å ta vare på seg selv på grunn overstadig beruselse.

En person er siktet for å ha kjørt påvirket av alkohol. Førerkortet er midlertidig beslaglagt. Vedkommende blir anmeldt.

En ung mann er arrestert etter at han var aggressiv mot vektere på et utested i Harstad. Han blir anmeldt.

Knut Løkse Nilssen

Stoppet av politiet — blåste rødt

Sørreisa: Troms politidsitrikt opplyser at en patrulje stoppet en bil i Sørreisa cirka klokken 10 lørdag formiddag.

Føreren blåste godt over lovlig verdi i alkometeret og er fremstilt for blodprøvetaking hos legevakta.

– Førerkortet er tatt i midlertidig beslag og skaen følges opp av etterforskning, skriver politiet på X.

Knut Løkse Nilssen

Båt gikk rundt — person havnet i sjøen

Finnsnes: Politiet opplyser lørdag formiddag at de klokken 10.34 mottok flere nødtelefoner om en hendelse i Olderhamna på Finnsnes.

Meldingene gikk ut på at en person hadde falt i sjøen.

Fem minutter senere meldte politiets innsatsleder at en person var kommet til rette i god behold.

Politiet har ingen opplysninger som tilsier at andre personer var involvert.

Ifølge politiet skal det være en 16 fots båt som har gått rundt. Personen som var i sjøen skal være i god behold og tas nå hånd om av politi og ambulanse på stedet.

Brannvesenet følger opp håndtering av båten.

Det er foreløpig ukjent hva som er årsaken til hendelsen, men det undersøkes av politiet.

Amund Granberg Hansen

Måtte avlive skadet elg

En elg som var stygt skadet måtte avlives av viltnemnda. Foto: Målselv viltnemnd

Målselv: Ettersøkskorpset i Målselv måtte torsdag avlive en voksen elgokse som hadde skadet seg stygt på elveisen midt i Målselvdalen. Det opplyser viltnemnda på sine Facebook-sider.

– Den hadde brukket krysset, noe som dessverre ofte oppstår når bakfotene sklir fra hverandre i spagat, opplyser leder i ettersøkskorpset, Tor Eriksen.

Samtidig takker viltnemda publikum for å informere om slike hendelser.

– Det er fantastisk at folk følger med og gir oss kjapp beskjed når det oppdages vilt som sliter, skriver Eriksen.

Amund Granberg Hansen

Nordnorsk brennevin blir «big in Japan»

Den nye butikken i byen Yokohama i Japan åpner 29. april. Foto: Aurora Spirit

Snart kan japanere kjøpe norske alkoholprodukter direkte i butikk i Yokohama, Japan. Det opplyser Aurora Spirit Distillery i en pressemelding.

Det japansk–tyske ekteparet Yuli og Christoph Loerke har samarbeidet med verdens nordligste destilleri omkring en spesialbutikk for «premium spirits» i forretningsstrøket i Yokohama. Mandag 29. april åpner de dørene til butikken, og der vil halve sortimentet være av merkevaren Bivrost, som produseres i Nord-Norge.

– Dette har vært et interessant prosjekt for oss, sier daglig leder i Aurora Spirit Distillery, Tor Petter W. Christensen.

Destilleriet Aurora Spirit ble startet i Lyngen for omtrent 10 år siden av Tor Petter W. Christensen og Hans Olav Holtermann-Eriksen.

– Vi har arbeidet i lengre tid med en markedsstrategi for å få økt volum på eksport av våre varer til Japan. Som en del av denne strategien har vi valgt å være med på å åpne en spesialbutikk for europeisk alkohol i Yokohama, sier Christensen.

Ekteparet Loerke har tro på at butikken skal gi avkastning.

– Det er stor interesse for skandinaviske produkter i Japan, og Bivrost–produktene har den rette profilen, med nordlys, vikinger og det rene, arktiske, sier Christoph Loerke, eier og daglig leder av Kings Barrel, som butikken heter.

Butikken ligger i forretningsdistriktet ved havnen i Yokohama. Distriktet er kjent for sin varierte næringslivsstruktur, inkludert finans, teknologi og handel, og fungerer som et viktig knutepunkt for forretningsreisende fra hele verden. Yokohama er også en viktig havn for importvarer fra Europa.

Ida Larsen, Amund Granberg Hansen

Vedtok utbygging av ny skole i Gryllefjord

Senja: Senja kommunestyre vedtok torsdag å gjennomføre oppstart utbygging av grunn og infrastruktur i Sildevika for nybygg av Gryllefjord skole med basseng og volleyballhall.

– Saken om ny skole i Gryllefjord har handlet mye og bygg. Kanskje for mye vil enkelte si. For den handler egentlig om folk, om ungene våre og hvilke oppvekstsvilkår vi tilbyr ungene i Torsken og Gryllefjord, sa Marit Stubberud Hanssen (Ap) fra talerstolen.

Hun påpekte videre at man nå er på femte året med utredninger etter at man ble Senja kommune, og at det er langt på overtid med ny skole.

– Flere utredninger kunne kanskje gitt noen besparelser, eller kanskje ikke. For Senja Ap er tiden nå kommet for å fatte et vedtak som gjør at vi kommer i gang med prosjektet uten flere forsinkelser.

Sikrer bassengtilbudet

Det var i forkant spørsmål rundt om man skulle ta noen funksjoner ut av bygget, for å dermed kunne spare areal og penger på nyskolen. Blant annet var fjerning av basseng og endring av volleyballhall til vanlig gymsal aktuelle tiltak.

– Senja Ap og styringsgruppa er enig om at avstanden til nærmeste basseng på én time kjørevei, 6 mil, er for lang. Vi har programfestet at vi skal sikre videreføring av kommunens bassengtilbud i bygd og by. Det følger vi nå opp i praksis, sa Stubberud Hanssen.

Tonni Nylund i Senja Frp startet sitt innlegg med at han ville være den første til å beklage at de ikke har kommet i gang med bygginga av skolen for lenge siden.

– Nå er det på tide å gå videre, bli ferdig og komme i gang. Vi er ikke interesserte i å gå for kuttforslag som ytterligere vil forlenge prosessen, sa Nylund.

Senja Arbeiderparti og Frp la frem følgende likelydene forslag, som til slutt ble vedtatt med 17 mot 14 stemmer:

1. Senja kommunestyre vedtar å gjennomføre oppstart utbygging av grunn og infrastruktur i det regulerte utbyggingsområdet Sildvika vest for nybygg for Gryllefjord skole og andre offentlige formål.

2. Opparbeidelsen gjennomføres med planlagt oppstart i 2024 som en egen grunnentreprise innenfor en brutto kostnadsramme på 40,8 millioner kroner.

3. Kommunestyret ber rådmannen ta utgangspunkt i framlagte forprosjekt datert 12.10.2023 ved forberedelse og utarbeidelse av anbudsgrunnlatg for grunnarbeider og infrastruktur.

4. Kommunestyret forutsetter at utlysning av grunnarbeider iverksettes snarest med tanke på oppstart av fysiske arbeider høst 2024.

Ønsket reduksjon

Tom-Rune Eliseussen (Sp) la frem et alternativt forslag fra Senterpartiet og Senjalista. Dette forslaget innebar blant annet å ta basseng og treningsrom ut av prosjektet, samt endring av volleyballhall til gymsal.

– Vi ønsker å komme i gang med prosjektet snarest mulig i år. Så er det sånn med politikk at det handler om å prioritere og forvalte kommunens økonomi til det beste for alle innbyggerne. Kostnadsestimatene for den nye skolen har nådd 320-340 millioner kroner. Da er det betimelig å stille spørsmål ved hvordan arealdisponeringen har vært i prosjektet, når vi vet det bygges skoler rundt omkring med halvparten av arealet med tre ganger flere elever og mer personell, sa Eliseussen før han la frem forslaget.

Kay Erling Ludvigsen i Senja SV sa seg enig med Eliseussen om at kommunen må drive forsvarlig. Likevel hadde partiet diskutert seg frem til å ikke gjøre endringer i prosjektet.

– Vi føler det blir for lite å tjene på å ta ut og redusere arealene som er foreslått. I tillegg er vi ikke villig på noen som helst måte å ta ut basseng av prosjektet. Å redusere nå vil bare føre til videre utsettelser og ekstrabeløp til videre prosjektering, noe som vil være bortkastede penger, sa Ludvigsen.

Ida Larsen

Stenger kirke grunnet skader — flytter årets konfirmasjoner

Vangsvik: Kirkerommet i Vangsvik kirke er stengt. Det forteller Håkon Ryvoll i Senja kirkelige fellesråd til Folkebladet torsdag kveld.

Avgjørelsen er fattet av kirkevergen og kommunen, og er HMS-betinget.

Ryvoll sier at stengingen kommer som følge av at det i flere år har vært vannlekkasjer i kirketaket som nå fryktes å ha skadet betong og armering.

– Dette vil bli undersøkt i løpet av sommeren.

Inntil videre vil gudstjenester avholdes i Reindalen kirke, i meningssalen i Vangsvik eller andre lokaler.

Planlagte konfirmasjoner i vår blir flyttet til Finnsnes kirke.

Ida Larsen

Ingen nedbør i sikte — meteorologene oppdaterer farevarslet

Meteorologene har torsdag oppdatert det gule farevarselet i nord til å også gjelde deler av Midt-Troms. Foto: Skjermdump/meteorologene

Midt-Troms: Meteorologisk institutt har torsdag oppdatert farevarselet for gress- og lyngbrannfare i nord.

Grunnen til dette er fordi det ikke er ventet tilstrekkelig nedbør med det første, opplyser meteorologene.

Det vil si at det i snøfrie områder er så tørt i marka at vegetasjon lett kan antennes. I følge farevarselkartet gjelder dette i områder på Senja, i Dyrøy, Salangen og Lavangen.

Varselet gjelder foreløpig frem til lørdag kveld.

Anbefalingen fra meteorologene er å ikke bruke ild, og følge lokale instruksjoner. Senja brann og redning gikk denne uka ut og oppfordret befolkningen til å ikke tenne bål, etter at de tirsdag måtte rykke ut til en kvistbrann ute av kontroll.

Christer Pedersen / iTromsø

Bytter ut Nettbank-app

Foto: Håkon Wikan

Sparebanken Nord-Norge bytter nå ut engangskode-appen for innlogging på nettbanken.

Om kort tid vil bankens kunder være nødt til å bruke BankID-appen som resten av finansvesenet i Norge bruker.

– Kunder med engangskode-appen har fått beskjed om å bytte til BankID-appen. Mange har allerede gjort dette, men det gjenstår fortsatt en del, sier Lene Junge, fagspesialist for betaling i SpareBank 1 Nord-Norge, i en pressemelding fra banken.

Ifølge henne er det en enkel operasjon som må til for å kunne ta den nye appen i bruk.

– Det er en veldig enkel prosess som bare tar et par minutter: last ned BankID-appen i App Store eller Google Play, åpne appen og følg stegene derfra, sier Junge i pressemeldingen.

NTB

Kaotisk dag for flytrafikken i Sør-Norge etter at luftrommet stengte

Dette var beskjeden som møtte reisende som skulle fly til og fra Sør-Norge i morgentimene torsdag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Luftrommet over Sør-Norge var stengt i rundt tre timer torsdag, noe som fikk store ettervirkninger for flytrafikken resten av dagen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Et skjermbilde fra flyovervåkingstjenesten Flightradar torsdag morgen viser kontrasten mellom flytrafikken i Norge og resten av Europa. Foto: Flightradar / NTB
Det var store forsinkelser i flytrafikken torsdag. Her fra Oslo lufthavn. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Mange reisende på Oslo lufthavn Gardermoen var berørt av at luftrommet over Sør-Norge ble stengt som følge av en teknisk feil hos Oslo Kontrollsentral torsdag. Foto: Hege Pauline Hovig / NTB
Alle flygningene til Norwegian til og fra Oslo lufthavn ble torsdag morgen berørt av at luftrommet stengte. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Hele luftrommet ble midlertidig stengt i Sør-Norge torsdag morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Luftrommet over Sør-Norge var stengt i rundt tre timer torsdag morgen. Det skapte store forsinkelser og mange innstillinger i flytrafikken resten av dagen.

– Grunnet hendelsen vil det dessverre bli forsinkelser utover dagen, opplyste Avinor idet luftrommet åpnet gradvis fra klokken 9.35.

Da hadde en teknisk feil hos selskapets kontrollsentral på Røyken i Asker lammet flytrafikken i sør i flere timer.

Selv om trafikken tok seg opp i løpet av ettermiddagen, var resten av torsdagen preget av etterslep og kanselleringer. I 12-tiden var 16 avganger og 42 ankomster innstilt ved Oslo lufthavn. I tillegg hadde en rekke flygninger fått utsatt avreisetid.

Også på flere andre flyplasser i Sør-Norge, blant annet i Sandefjord, Molde, Ørsta-Volda, Ålesund, Bergen, Kristiansand og Stavanger, ble trafikken preget av den tekniske feilen.

Til dem som skal ut og reise fredag, er beskjeden fra Avinor å sitte stille i båten. Flyselskapet gir beskjed dersom det blir endringer.

Flere timer med stans

Ved Oslo lufthavn lettet det siste flyet før nedstengingen klokken 6 torsdag morgen, ifølge Avinors oversikt.

NTB snakket like etter klokken 6.30 med en passasjer på et fly som skulle reise fra Gardermoen til Zürich, men der piloten opplyste at flykontrollen var nede over hele Sør-Norge og at hele systemet var lammet.

Mens de ventet på ny beskjed, ble det servert kaffe og mat i kabinen. Halvannen time etter oppsatt avgang fikk passasjerene beskjed om at flygingen til Sveits var kansellert, og at de måtte forlate flyet.

Norwegian opplyste samtidig til TV 2 at de hadde fått beskjed om at luftrommet ville være stengt fram til klokken 11.

Alle flyginger berørt

Torsdag formiddag kunne Norwegian bekrefte at alle deres fly til og fra Oslo lufthavn var berørt.

– Vi venter at det blir forsinkelser utover dagen, og det kan bli kanselleringer, sa senior kommunikasjonsrådgiver Eline Hyggen Skari i Norwegian til NTB like etter klokken 10.

Flyselskapet jobbet med å booke om passasjerer som fikk flygningen sin kansellert som følge av den tekniske feilen. Passasjerer kunne også be om refusjon dersom de heller ønsket det.

– Vi jobber på for at kundene skal komme seg av gårde, sa Skari.

Forbrukerjurist Thomas Iversen forteller til Aftenposten at passasjerer bør sjekke hvilke rettigheter de har til erstatning på Forbrukerrådets flyrettighetskalkulator.

– Hendelser som denne kan være en omstendighet som fritar flyselskapene fra å betale standardisert erstatning, men alle andre rettigheter gjelder som vanlig, sier Iversen til avisen.

Ikke datainnbrudd

Årsaken til at luftrommet måtte stenge var en tid ukjent, men Avinor kunne i løpet av torsdagen opplyse at det ikke skyldtes datainnbrudd.

– Det kan jeg avkrefte at det er, sa pressevakt Helene Wattanapradit Jensen i Avinor til NRK.

Hun forklarte videre at den tekniske feilen skyldtes to systemer som ikke snakket sammen som de skulle.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) opplyste tidligere torsdag morgen til NTB at de ikke hadde mottatt noen informasjon som knyttet dem til det som skjedde over luftrommet i Sør-Norge.

Redningsoppdrag gikk som normalt

Redningshelikoptrene fikk fly som normalt, opplyste redningsleder Jan Erik Skorte i Hovedredningssentralen til NRK torsdag morgen.

– Er det snakk om liv eller død, flyr vi som normalt – helt uavhengig av dette, sa redningslederen.

Heller ikke Norsk Luftambulanse ble rammet av flystansen.

I etterkant av hendelsen skal Luftfartstilsynet motta en redegjørelse fra Avinor. Tilsynet skal da vurdere tiltakene og rutinene som ble gjort i forbindelse med nedstengingen.

– Men det er for tidlig å spekulere i noe som helst fra vår side. Både når det gjelder årsaker og en eventuell oppfølging fra oss, sier kommunikasjonsdirektør Håvard Vikheim i Luftfartstilsynet til NRK.

Han legger til at redegjørelsen fra Avinor skal komme ganske raskt etter hendelsen.

Ida Larsen

Avholdt kontroll — 59 førere kontrollert

Målselv: Politiet har onsdag kveld avholdt kontroll på Rustadhøgda. Totalt ble 59 førere kontrollert, og samtlige fikk kjøre videre uten reaksjoner fra politiet.

NTB

Én av tre skader skjer i hjemmet

FHI publiserte onsdag sin årlige rapport over pasientskader i Norge. Den viser at de fleste skader i fjor skjedde i eller utenfor boligen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Boligen er stedet der flest skader seg, viser FHIs rapport over antall skader registrert i Norge i fjor. Flere kvinner enn menn skader seg hjemme.

I fjor ble det registrert totalt 178.000 skader av ulik grad i Norge, ifølge Folkehelseinstituttets rapport om pasientskadedata for 2023.

Rapporten kategoriserer skadene i blant annet aldersgrupper og hvor skadene skjedde.

56.447 av skadene skjedde innendørs og utendørs i bolig, noe som utgjør nær 32 prosent av alle skadene.

I denne kategorien var det langt flere kvinner enn menn som skadet seg i bolig. 36 prosent av kvinnene som ble registrert som skadd i fjor, skadet seg innendørs og utendørs i bolig, mens andelen var 27 prosent hos menn.

Flest skader hos de unge

Nest flest skader skjedde i sportssammenheng eller på et idrettsområde. Der ble det registrert 26.940 skader eller 15 prosent av skadene. Her er det en overvekt av menn (18 prosent), mens 12 prosent kvinner skadet seg i en slik sammenheng.

Mer generelt er det folk under 20 år som er aldersgruppen hvor det oppstår flest skader, med totalt 54.314 skader eller over 30 prosent av alle skadene.

Folk over 80 år er aldersgruppen hvor det er færrest skader, men til gjengjeld er disse skadene ofte mer alvorlige, opplyser FHI.

De fleste skader skyldes fall

En overvekt av skadene (51 prosent) for alle aldersgrupper gjelder skader etter fall. Deretter er det sammenstøt/påkjørsler som skaper flest skader.

Det er aldersgruppen 20–39 år som dominerer kategorien for veitrafikkulykker, hvor én av tre er i denne aldersgruppen.

Sykkel er det vanligste fremkomstmiddelet ved veitrafikkulykker, etterfulgt av personbil/varebil. Ulykker til fots er på tredjeplass, mens elsparkesykler er på fjerdeplass.

Av alle skader totalt som ble registrert i fjor, resulterte de aller fleste med liten alvorlighetsgrad – 72 prosent. Moderat alvorlighetsgrad utgjorde 20 prosent, mens kun 3 prosent av skadene ble regnet som alvorlige. 4,5 prosent hadde ukjent skadeomfang.

NTB

Samiske aktivister og Natur og Ungdom får Amnestyprisen

Ella Marie Hætta Isaksen (midten) og øvrige samiske aktivistene er tildelt Amnestyprisen 2024 sammen med Natur og Ungdom. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Samiske aktivister og Natur og ungdom, tildeles Amnestyprisen 2024 for deres kamp i Fosen-saken.

– Vi håper at prisen kan hjelpe aktivistene til å finne ny motivasjon. Saken er åpenbart en stor belastning for dem, sier generalsekretær i Amnesty International, John Peder Egenæs i en pressemelding.

Påtalemyndigheten anket nylig dommen mot de 13 aksjonistene som demonstrerte i lobbyen til Olje- og energidepartement i fjor vår.

– Amnestys jury valgte aktivistene som prisvinnere før dette ble kjent, men ankesaken understreker viktigheten i det som er en viktig ytringsfrihetssak i Norge, sier Egenæs.

Demonstrasjonene i Oslo rettet seg mot regjeringens manglende oppfølgning av Fosen-saken etter Høyesterett sin dom i saken.

Amnestyprisen går til noen som gjør en forskjell for menneskerettighetene og deles ut hvert andre år.

NTB

Retten avviser søksmålet fra Mowi om lakseskatt

Mowi Seawater Norway AS sitt oppdrettsanlegg i havet ved Aukrasanden. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Hordaland tingrett har avvist oppdrettsselskapet Mowis søksmål mot staten der de har anført at lakseskatten bryter med Grunnloven og EØS-reglene.

Domstolen er enig i statens argument om at Mowi ikke kan gå til søksmål etter et vedtak i Stortinget, men at det må vente til de har et konkret skattevedtak å klage på, skriver NRK.

Rettens beslutning kan ankes til lagmannsretten, og partene har en frist på én måned.

– Tingretten har, etter staten sitt syn, kommet til et riktig resultat. Dersom denne avgjørelsen blir stående, betyr det at saken stopper opp i rettssystemet i denne omgang, sier regjeringsadvokat Fredrik Sejersted til NRK.

Mowi har hevdet at lakseskatten er innrettet på en måte som gjør at den rammer store selskaper urettmessig.

Stortinget vedtok i fjor en grunnrenteskatt på havbruk på 25 prosent med virkning fra 1. januar 2023.

NTB

Underslaget i KrF er trolig blant de største i norsk politikk

En KrF-ansatt på fylkesnivå er anmeldt for underslag på inntil en million kroner. Underslaget er trolig blant tidenes største i et politisk parti.

Saken ble oppdaget ved en rutinekontroll i fjor og beløpet kan ha blitt underslått gjennom en treårsperiode.

– Våre undersøkelser viser at det er snakk om rundt én million kroner til sammen, sier generalsekretær Ingunn E. Ulfsten i KrF til Vårt Land.

Hun sier de bare kan anslå, siden saken fortsatt er under etterforskning.

Det var i juni i fjor at det ble kjent at Kristelig Folkeparti hadde anmeldt en tidligere KrF-politiker på fylkesnivå for underslag.

Politiet har fortsatt ikke avgjort om personen skal tiltales. De opplyser at nye avhør er planlagt og at de håper å være ferdig med etterforskningen til sommeren.

I kjølvannet av avsløringen har KrF gjort endringer i det økonomiske reglementet for hele partiorganisasjonen.

Avisen kjenner kun til én annen sak i tilsvarende størrelsesorden. I fjor ble en tidligere kasserer i Rødt dømt til ni måneders fengsel for å ha underslått rett over én million kroner, ifølge NRK.