«Det er skuffende at politisk, administrativ og faglig ledelse i Harstad kommune sitter på gjerdet og velger å sole seg i glansen av regnskapsoverskudd på over 70 millioner kroner, mens kommunens befolkning – bokstavelig talt – må blø på grunn av en fastlegeordning med manglende leger, som i verste fall vil gjøre at 6000 innbyggere står uten fastlege til høsten. Harstads befolkning må våkne, sjekke ut om du er av dem som rammes, og kreve handling som monner fra de folkevalgte», skriver Pedersen.

Fikk ikke orientere

Fastlegen viser også til tre møter i Samarbeidsutvalget, der også politisk leder i omsorgsutvalget, Kjetil Bjørkelund, har deltatt i to av dem.

«Legeforeningen tilbød seg i møtet 5. mai å stille opp i Utvalg for helse og omsorg for å orientere om saken sett fra legenes ståsted, men dette ble avvist som unødvendig av Bjørkelund», skriver Pedersen.

– Hvorfor får ikke legeforeningen stille i omsorgsutvalget og orientere om saken, Kjetil Bjørkelund?

– Jeg oppfattet ikke at legeforeningen kom med en konkret forespørsel om å få komme til utvalget for å orientere. I så fall har vi misforstått hverandre.

– Er det aktuelt å be tillitsvalgte fra legeforeningen om å orientere om situasjonen på onsdagens møte?

Ikke tid onsdag

– Legeforeningen er selvfølgelig velkommen til utvalget, men ikke til onsdagens møte. Sakslista er fullpakket av mange store og omfattende saker. Legeforeningen ville i så fall bare ville få noen minutter til disposisjon. I tillegg må vi være ferdig til bestemt tidspunkt for å gjennomføre et temamøte etterpå. Når det er sagt, så er vi i utvalget godt informert om legekrisen og hva som kan bli konsekvensene, sier Bjørkelund.

Mister fastlegen

Han er selv en av mange Harstad-borgere som blir rammet av fastlegekrisen.

– Det som er helt klart er at Harstad kommune er pliktig til å sørge for at vi har nok mange fastleger. Hvis vi ikke får besatt de ledige stillingene, blir vi nødt til å leie inn vikarbyråer. Det blir i så fall kjempedyrt, sier han.

– Eilertsen skjønner ikke

Fremskrittspartiets Kristian Eilertsen vil innføre «nordsjøturnus» også i Harstad. Han viser til at ETS har lyst ut slike stillinger, og fikk søknader i fleng.

– Er «nordsjøturnus» aktuelt for Harstad?

– Jeg tror ikke Kristian Eilertsen skjønner hva han prater om. ETS innfører «nordsjøturnus» for leger som skal gå legevakttjeneste. Dersom Harstad skal innføre «nordsjøturnus», må vi omgjøre alle legesentre til kommunalt eide, overta ansvaret for legesekretærer og kontorlokalene.

– Jeg oppfordrer Eilertsen til å gå til sin egen regjering og be dem sørge for å få fastlegetjenesten på plass igjen. Fastlegemangel er et stort problem i hele landet, sier Bjørkelund.

Han opplyser at Arbeiderpartiet lokalt jobber med tiltak som forhåpentlig skal vil få leger til å søke seg til Harstad.

– Jeg kan ikke si mer om forslaget nå, men jeg regner med at vi skal få til en løsning, sier Kjetil Bjørkelund.

Han har følgende kommentar til fastlege Stein Pedersen:

– Det er først når saken er utredet administrativt, at vi politikere kommer med våre forslag.

– Jeg vil anta at alle politiske partier nå jobber med forslag som kan bedre fastlegekrisen,sier Kjetil Bjøkelund.

Kritisk: Fastlege Stein Pedersen er fastlege ved Havnegata legesenter. Foto: privat