Kommuneoverlege for Evenes, Skånland og Tjeldsund, Barbro Hætta, er svært fornøyd med den store søkermassen.

Hun fikk vertskommunen Skånland med på å innføre «nordsjøturnus» for å lette arbeidet med å rekruttere leger til ETS.

Legene får være leger

Kommuneoverlegen fikk helklaff med sitt forslag. Dager før søknadsfristen går ut, har 28 leger meldt sin interesse til «nordsjøturnusen». Stillingen som allmennlege i spesialisering har seks søkere.

Nordsjøturnus innebærer at legen jobber intensivt i to uker, og har deretter fire uker fri. Skånland tilbyr egen leilighet som kan benyttes når legen er på jobb.

– Jeg har fått utrolig mange henvendelser om nordsjøstillingen, fra fem til ti hver dag, sier Hætta.

Hun er selv leder for det interkommunale legekontoret på Evenskjer. Legesenteret er kommunalt, og med kommunale legesekretærer. Fastlegene leier kontor i senteret.

– Legene hos oss kan konsentrere seg om å bare være lege, sier hun.

Som leder har Hætta tatt grep for å gjøre arbeidsforholdene for legene best mulig.

– Kommunen har bestemt at ett legeårsverk tilsvarer en liste på 800 pasienter. For meg er det viktig at legene jobber i et faglig godt miljø, og at de har en arbeidshverdag som er overkommelige, sier Barbro Hætta.

Ikke godt nok

Hovedtillitsvalgt i Den Norske legeforeningen (DNLF) og fastlege Christine Strøm Skogstad mener strakstiltakene som Harstad kommune vurderer, er for puslete.

– De utgjør bare en brøkdel av det vi har foreslått. Jeg vet ikke om politikerne er klar over hvor alvorlig legesituasjonen kan bli utover høsten når seks fastleger har sluttet innen november måned. Da står nærmere 6000 pasienter uten lege. Så langt har fem stillinger vært utlyst, men ingen kvalifiserte har meldt seg. Det gikk 14 måneder før den siste fastlegestillingen ble besatt i april. Da hadde stillingen vært utlyst fem ganger.

I tillegg fyller fem fastleger 67 år i løpet av få år. Da står ytterligere 4210 pasienter uten fastlege.

Legene er sterkt bekymret for at legebyråer må hyres inn for å løse legekrisen.

50.000 kr per uke

– Det vil i så fall koste kommunen dyrt. Det koster 50.000 kroner uka å leie en lege fra ett byrå. Hvis seks fastleger skal erstattes med vikarer, blir beløpet 1,2 millioner kroner i måneden, sier Strøm Skogstad.

Legeforeningen mener pengene heller må brukes på stabiliserings- og rekrutteringstiltak, og som gjør at leger får lyst til å komme til Harstad – og at de blir her

– Legene har lange arbeidsdager og er overarbeidet. En fersk undersøkelse viser at vi jobber 55 timer i uka i gjennomsnitt, noen jobber over 60 timer i uka, sier hun.

Legeforeningen er opptatt av at pasientene i Harstad skal få forsvarlig helsehjelp, og samarbeider gjerne med kommunen for å løse krisen.

– Sett inn tidsbegrensede og gode strakstiltak som varer til regjeringen kommer med sin løsning, sier hovedtillitsvalgt Strøm Skogstad.

Må ha ulike modeller

Styremedlem i Allmennlegeforeningen Sidsel Mordt Andreassen er også klar på at tiltakene fra kommunen, ikke vil avhjelpe krisen. Hun bor i Harstad, men jobber som fastlege i Kvæfjord. Der trives hun godt, og føler hun blir godt ivaretatt av kommunen.

– De ulike kommunene må tilby ulike modeller som letter arbeidsbelastningen for legene. Arbeidsoppgavene har vokst betydelig, og arbeidspresset er blitt enormt. Det forteller hvorfor fastlegene søker seg bort, sier hun.

Også leger i småkommuner har et stort arbeidspress.

– Jeg har hatt mulighet til å ta permisjon når presset er blitt for stort, men det hender vi føler oss helt ubrent, sier Sidsel Mordt Andreassen

Hun oppfordrer utvalg for omsorg til å invitere legeforeningen til et møt slik politikerne får innblikk i alvorlighetsgraden i fastlegekrisa.

Fornøyd: Kommuneoverlege Barbro Hætta er fornøyd med at 34 leger har lyst til å jobbe ved legesenteret på Evenskjer. Foto: Hans V. Øie