Lærer Tor-Anders Hustad har vært lærer på det populære valgfaget ved Ramsund skole de siste årene. Elevene har tre timer annenhver uke, der de rett og slett drilles i å gjøre en innsats for andre.

Empati og frivillighet

– Å lære seg å ha empati med andre er viktig i samfunnet. De lærer også om frivillighet og dugnad, ved for eksempel å se på hvordan idrettslag drives, forteller Hustad.

Han er lærer på faget som for eksempel har som pensum å arrangere tombola, loppemarked og auksjon. Samarbeidet med Childrens Burn & Wound Care Foundation har vært en sentral del av undervisningsopplegget ved Ramsund skole.

– Alt inntektsbringende vi har fått inn, har gått til Childrens Burn Care. Summa summarum er det nok blitt en del kroner, men vi er ikke så opptatt av summen. Det viktigste er at elevene lærer seg å jobbe i lag for å hjelpe andre, sier han.

En del av pensum er også at elevene selv må ta initiativ opp mot næringsliv og tørre spørre samarbeidspartnere, for å få ting til.

– Skummelt

– Det føltes først veldig skummelt, men så blir man vant til det, sier Aurora Eivik i 8. klasse.

I tillegg får de arrangørkompetanse, ved å sette i gang flere aktiviteter i lokalsamfunnet.

– Det føles bra å hjelpe andre, uten at man nødvendigvis får noe igjen selv. Vi vet at vi har gjort noe bra og det går til en god sak, sier Katarina Berg, som er en av 15 elever på valgfaget.

Ungdomsskoleelevene har involvert de yngre elevene også i arrangementene, så faget har så langt vært veldig populært.

Flinke til mye rart

Læreren sier elevene er blitt veldig flinke. Noen har lært seg å være konferansier eller auksjonarius, mens andre er blitt gode på å selge inn ting, eller rett og slett på å arrangere.

Skolen har så langt ikke kartlagt om elever som har tatt dette faget går videre innen for eksempel bistandsstudier. Men de erfarer at elever som tidligere har deltatt, er veldig opptatt av deltakelse i Walk & Run, der inntektene går til brannskadde barn i Etiopia.

I år drar hele skolen fra 5. til 9. klasse, til sammen 40 elever, til byen førstkommende onsdag, for å delta på Walk & Run.

– Det har vi gjort i fem-seks år nå. Det er ikke press på at elevene skal gi mest mulig penger, men vi ønsker å være med å fremme saken. Og så er det jo ei gulrot for oss som går på bygdeskoler, å få komme til byen, sier Hustad.

Færre skoleveier

Han legger til at han synes det er rart at det de siste årene har blitt færre andre skoleelever fra Harstad-området, å treffe på arrangementet.

«Innsats for andre» ved Ramsund skole har samlet inn rundt 50.000 kroner de siste årene til Walk & Run. Det koster rundt 80.000 kroner årlig, å drifte ei seng for brannskadde i Etiopia.

– Det er artig å delta! Når det kan hjelpe mange som trenger det, så gir det mening å springe, sier Martin Aleksander Hundal i 9. klasse.

– Dette kan også være «Innsats for andre», humrer lærer Tor-Anders Hustad, når Sara Kjerstad fikser nakken hans.
Elevene med valgfag «Innsats for andre». Fra venstre Aurora Eivik, Emma Solvang, Ella Hol, Ida-Marie Sandvik, Katarina Berg, Emilie Kristiansen, Fredrik Bjørnvåg og Eskil Sandvik. Bak lærer Tor-Anders Hustad. Foto: Tone A. Karlsen