– Jeg advarer turgåere mot å parkere ved snuplassen i Breivika. Det er blitt parkering forbudt, og flere har fått bøter på 900 kroner. Jeg er skuffet og forbannet over fremgangsmåten til kommunen. Jeg trodde det var et ønske at så mange som mulig skal være aktive hele livet, sier Kaarbø.

Grunneier sa ja

Han innhentet selv tillatelse fra grunneier Harstadbygg om å bruke snuplassen i Breivikhaugen til parkeringsplass for folk som går Ti på topp-løypa opp til Lille Hinnstein, Hinnstein, Varheia eller Blåfjellet.

– Jeg har også snakket med vedkommende som brøyter her om vinteren, og med sjåføren av renovasjonsbilen, begge hevder parkeringen ikke er til hinder for dem. Derfor er det helt ubegripelig at kommunen plutselig slår seg vrang og bøtelegger folk som parkerer bilene her. Det har vi gjort i minst åtte år uten at noen har reagert, sier Kaarbø.

På omdømmet løs

Hinnstein er den 15. Ti på toppturen i årets hefte, og i heftet blir turgåerne oppfordret til å parkere ved snuplassen når de skal gå turløypa.

– Jeg føler at kommunens bøtelegging går på omdømmet til bedriftsidretten løs. Hvis de kommunale sjefene mener at det er ulovlig å parkere på snuplassen, burde de tatt en telefon til meg og gitt beskjed. Så kunne jeg gått ut i avisa og informert turgåerne og dermed forhindret at de fikk bot for å følge våre parkeringsråd, sier Kaarbø.

Når ikke fram

Han viser til at kommunen selv inviterte turfolket til å møte på snuplassen da ordfører Marianne Bremnes åpnet gapahuken ved Lille Hinnstein i juni 2016. Den gangen stilte 40 personer opp for å feire innvielsen av den nye gapahuken, som ble gitt i gave av Statskog i Troms.

– For et flott turmål. Tiltak som dette, samt Ti på topp gjør det enklere for folk å komme seg ut. Det er bare å si takk til grunneiere og frivillige som har lagt til rette for turgåerne. Dette er et viktig bidrag for folkehelsa, sa ordfører Marianne Bremnes i talen.

Kaarbø har vært i to møter med enhetsledere i kommunen om parkering på snuplassen, men når ikke fram.

– Kommunen viser til et parkering forbudt-skilt ved innkjøringen til Breivika og Ruggevik, som også omfatter den private snuplassen Breivikhaugen. Jeg har bedt om å få tillatelse til å bruke et friområde som jeg og Harstadbygg eier til parkeringsplass. Det sier kommunen nei til. Begrunnelsen er at bilistene da må krysse et fortau. Kommunens steile holdning gjør det ikke akkurat motiverende å starte nye prosjekter for å få folk ut på tur, sier Kaarbø.

Ti på toppens far

For 17 år siden tok han initiativet til å starte Ti på topp. Det er blitt en folkelig trimaksjon som har spredt seg til stort sett alle landets fjelltopper. I Harstad er Ti på topp blitt til 20 topper. Årlig får toppene besøk av cirka 28.000-30.000 turgåere.

– Det triveligste med Ti på topp-tiltaket er å treffe så mye folk i marka. Jeg håper spesielt mange barnefamilier ser gleden i å komme seg ut, sier Asbjørn Kaarbø.

Bare på Lille Hinnstein er det registrert 10.173 besøkende i gjesteboka på to år. Det var senhøsten 2017 at parkeringsetaten begynte å bøtelegge folk som parkerte på snuplassen.

– Jeg synes dette er ille. Så inntil videre vil jeg bare advare folk mot å parkere på snuplassen, sier Asbjørn Kaarbø.