I disse dager er den snart 71-årige ildsjelen i ferd med å montere opp sauegjerder i Breivikmarka.

– Nå skal vi bare få på plass de siste staurene, så blir det kaffepause, roper han til resten av dugnadsgjengen.

For å stemme på Asbjørn Kaarbø, send sms med stikkordet HT ILDSJEL 4 til 2399 (5 kroner per sms, maksimalt 8 stemmer)

– Ikke bare meg

Det er i Neverbakken det skjer, langs den nye turtraseen Asbjørn Kaarbø tok initiativet til allerede for femten år siden.

– Da jeg søkte for første gang i 2001, fikk jeg avslag fra skogetaten. Kriteriene var vanskeligere den gang. Først i 2011 ble det gjennomslag. Men det var ikke bare meg. Jeg skal ikke ha all æra, vi var åtte grunneiere som var blitt enige, sier han.

– Men det var du som var initiativtaker, mer er det ikke å si om den saken, kommer det fra Idar Benjaminsen.

Knut-Arne Mikalsen er enig.

– La Asbjørn få oppmerksomheten. Han fortjener det.

Tilgjengelig for alle

Asbjørn selv må innrømme at han hadde hatt turstien i tankene i mange år. Det var her han lekte som guttunge. Neverbakken var en yndet arena for aktive unger med ski og akebrett. I dag benytter turgåere veien fra Breivikhaugen til foten av Lille Hinnstein daglig. Den skal vær tilgjengelig for alle. Store og små, unge og eldre. Til fots, på sykkel eller på ski. Med spark, barnevogn eller akebrett. Men arbeidstimene har vært mange. Ikke mindre enn 3.000 kubikkmeter bjørk og gran er ryddet bort av dugnadsgjengen.

– Det er jo artig at jeg har fått gjort noe som mange setter pris på. Jo da, vi får mange gode tilbakemeldinger fra turfolket, sier han, selv iherdig turgåer.

Ballet på seg

– Jeg har alltid likt å være aktiv. I ungdommen var det fotball for Medkila og Kilkam, og senere i en kort periode i King i Kongsvika. Etter hvert ble det Bedriftsidretten og Ti på Topp, sier han, og forteller videre om da han lanserte ideen om merkede turløyper i Harstad-området.

– Forbundstinget i bedriftsidretten ble avholdt i Harstad i 2001. I etterkant startet vi friluftsaktiviteten Ti på Topp, som et prøveprosjekt. Vi så at det måtte tilrettelegges for en aktivitet der folk selv kunne bestemme tidspunktet - at ikke alt kan styres gjennom terminlister, sier Kaarbø.

Det gikk ikke lang tid før prosjektet vekket interessen hos andre arrangører i landet.

– Bedriftsidretten sentralt i Oslo og Helse- og sosialdepartementet begynte å vise interesse for prosjektet vårt. Det norske folk var blitt for feite, noe måtte gjøres for å få folk opp fra sofaen. Så har det bare ballet på seg, sier han.

I dag er Ti på Topp etablert i alle landets fylker. I Harstad arrangeres turene for 14. gang, nå med tjue turmål med ulik vanskelighetsgrad. I fjor hadde rundt 3.000 personer registrert seg med en eller flere turer.

Lysløype

– Jeg hadde aldri trodd det skulle utvikle seg sånn. Men det har vært lett å få med seg folk. Toppvaktmestere og andre frivillige har fungert veldig bra. Når jeg treffer blide folk i marka, da blir jeg ekstra fornøyd, sier han, mens han fortsetter med gjerdestaurene i Neverbakken. Han har nok flere prosjekter på gang.

– Veien ble bredere enn vi hadde planlagt, dermed fikk jeg ideen om å videreføre den fram til Kilkam-anlegget og anlegge lysløype. Det gjenstår en del forarbeid, men først må vi få grunneierne i Kilbotn på lag. Så skulle det gjerne vært vei til Medkila også, og på sikt lysløype langs hele veien, sier han, og legger til at med lysløypa sier han stopp.

– Får vi dette gjennom, tror jeg at jeg tar permisjon etterpå. Da skal jeg konsentrere meg om barnebarna mine. Det blir mitt neste prosjekt, sier Kaarbø, som i 2014 var trener for det eldste barnebarnet i fotball.

– Sann venn

Den aktive karrieren var kanskje ikke den mest innholdsrike eller meritterte, men Asbjørn spilte a-lagsfotball for Medkila, Kilkam og King. Innsats for andres ve og vel har alltid stått øverst på prioriteringslista - noe 38 års tjeneste for bedriftsidretten vitner om. Han har også i årrekker vært styremedlem i Harstad Idrettsråd hvor oppgaven er å se et helthetsbilde og vurdere hva idretten i Harstad er best tjent med. Grunnet hektisk aktivitet og langre arbeidsdager i marka med skogsveien og Ti på Topp, ba han om avløsning og ble takket av på årsmøtet i mars.

I den aktive idretten har klubbtilhørigheten vært sterkest til Medkila og Kilkam. I sistnevnte klubb har han lengst farststid. her har han hatt verv i ulike grupper og utvalg, og også hatt en periode i klubbstyret.

– Asbjørn har vært og er fremdeles en sann venn av idretten, og hans engasjement for idretten smitter over på de han møter i sitt daglige virke innenfor dette området, het det i et innsendt forslag om hvorfor Kaarbø bør få en slik pris.

KAFFEPAUSE: Asbjørn Kaarbø og hans kompani i kjent dugnadsstil. F.v: Idar Benjaminsen, Knut-Arne Mikalsen, Stig Anders Holte, Asbjørn Kaarbø og Arne W. Jensen. Trond Nordmark var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Tina Eilertsen
Premieutdeling: Ti på Topp har vært en 14 år lang suksesshistorie med flere tusen deltakere hvert år. Asbjørn Kaarbø har ledet Ti på Topp-utvalget hele veien, og var siste valgte leder for Harstad Bedriftsidrett før administreringen ble overtatt av Tromsø. Foto: privat
FOTBALL: Asbjørn Kaarbø begynte som trener i Medkila IL på 60-tallet. Han har trent flere lag, og hadde sitt hittil siste engasjement for Kilkams 2007-årgang for to år siden. Foto: privat
BLOMSTER: Asbjørn Kaarbø fikk blomster for lang og tro tjeneste i styret i Harstad Idrettsråd på årsmøtet i mars. I bakgrunnen styreleder Hilde Lilleng og styremedlemmene Terje Sørensen og Katrine Holm Lamo.