Eriksen er gruppeleder i Kvæfjord Sp og tar opp saken i kommunestyret torsdag 3. mai.

Hva kan gjøres?

– Vi kan ikke stilltiende bare godta en slik utvikling. Fødselsomsorgen går i feil retning. Hva vil ordføreren gjøre for å gi kvinner fra Kvæfjord og omegn, som venter barn i juli, tryggheten som ligger i å ha et godt tilbud lokalt, er blant spørsmålene Eriksen stiller.

Hun peker i den forbindelse også på at UNN Harstad stenger fire uker i sommer, fra 25. juni til 23. juli, mens fødeavdelingen i Narvik stenger fra 23. juli til 20. august.

– Konsekvensen vil bli at kvinner må transporteres over store avstander til nærmeste fødetilbud. Dette er ikke akseptabelt og skaper unødig utrygghet, sier Eriksen

– Uakseptabelt

Hun viser til at stengingen vil berøre nærmere 40 kvinner. De må reise fra Harstad-området til for eksempel Tromsø, Narvik og Stokmarknes for å føde.

– Dette er åpenbart en uakseptabel situasjon, mener Eriksen.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at den gjennomsnittlige liggetiden på fødeavdelingene i Norge har sunket fra 3,2 døgn i 2007 til 2,7 i 2016.

– Flere steder i landet planlegges det å korte ned på tiden kvinner og nyfødte skal ligge på sykehus etter fødsel. Enkelte sykehus planlegger å sende mor og barn hjem seks timer etter fødsel. Det er uvirkelig og uakseptabel. Ikke minst fordi regjeringen har sagt at man jobber mot å redusere liggetiden etter fødselen til mellom 6 og 24 timer. Flere fagfolk, barneleger og jordmødre roper varsku, påpeker Eriksen.

Hva gjør UNN?

Hun lurer også på om UNN har planer om å sende mor og barn hjem så tidlig som seks timer etter fødselen.

– Å sikre norske kvinner et trygt og anstendig føde- og barseltilbud er et politisk ansvar. Barselomsorg holder nå på å bli definert ut av norske sykehus. Dette skjer på denne regjeringens vakt. Klinikkdirektørene viser bare til at barselomsorgen må skje på en mest mulig effektiv og kostnadsbesparende måte. Helseforetakene har dreid fokuset bort fra fødselsomsorgen og mot produktivitetskrav, sier Eriksen.

Mangel på jordmødre

På landsbasis mangler det 600–700 jordmor-årsverk for at mor og barn skal kunne få et faglig, forsvarlig tilbud. 60 prosent av kommunene tilbyr ikke hjemmebesøk innen to uker, slik tilrådingen er.

– Hvilke endringer må Kvæfjord kommune gjøre i sitt helsetilbud til mor og barn, hvis UNN Harstad reduserer sitt tilbud til denne delen av befolkningen, spør Eriksen

Hun har også flere spørsmål hun ønsker svar på:

– Har UNN Harstad og UNN Narvik en forsvarlig bemanningssituasjon med faste gynekologer, og ikke for utstrakt bruk av vikarer ved fødeavdelingene?

– Hvordan er følgetjeneste organisert til aktuelle fødesteder i Narvik, Tromsø og Stokmarknes?

– Hvor vil gravide i sommerstengt-perioden få ultralydscreening og annen jordmorppfølging?

Ingen ut mot sin vilje

Seksjonsleder Maria Normann ved føde- gynavdelingen i Harstad opplyser at normal liggetid for fødende ved UNN Harstad er 48 timer.

– Ingen fødende blir sendt hjem mot sin vilje eller uten at det er medisinsk forsvarlig. Vi tar hele tiden individuelle hensyn, ikke minst er vi opptatt av at ammingen må være kommet i gang, sier Normann.

– Er det aktuelt å kutte liggetiden ned til fra 6 til 24 timer ved UNN?

– Jeg har ikke fått noen signaler om at det er aktuelt, sier Maria Normann.

Alarm: Gruppeleder Karin Eriksen i Kvæfjord Sp slår alarm. Foto: Privat