Studier fra rundt år 2000 viser at ni prosent av nybakte mødre i Norge opplevde fødselsdepresjon. I fjor var andelen 17 prosent.

– Det er nærliggende å tenke seg at sviktende barselomsorg er en medvirkende faktor. I studiene fastlås det ikke en sammenheng mellom disse to, men med utgangspunkt i psykologisk kunnskap, trenger man ikke tall for å hevde at manglende trygghet og omsorg i en sårbar overgangsfase kan føre til økt forekomst av angst og depresjon, sier professor i klinisk psykologi, Catharina Elisabeth Arfwedson, ved Universitetet i Tromsø (UiT).

Kjent problematikk

At flytting av tjenester til kommunene, nedbygging av sengeplasser og kutt i liggetid ville føre til dårligere barselomsorg, har ifølge professoren vært kjent lenge.

– Den manglende oppfølgingen mellom utskrivelse og fram til første besøk fra helsesøster har i tillegg vært erkjent i mange år. For noen år siden kom det en rapport som dro nettopp dette fram som et kjempeproblem, sier hun.

Kritisk rapport

Rapporten hun viser til er Helsetilsynets rapport 3/2011. Der slås det fast at barselomsorgstilbudet i landet er av svært varierende kvalitet og risikoen for svikt høy.

«Barselomsorga bør betrast gjennom: Klare faglege krav til barselomsorga frå styresmaktene, tydelig fordeling av oppgåver og ansvar som helsetenesta skal ha i barselomsorga, forpliktande samhandling mellom tenestenivå, individtilpassa barselomsorg ved fødeinstitusjonen og individtilpassa barselomsorg ved helsestasjonen,» heter det i rapporten.

Milliardkostnader

– Jeg sitter nesten og måper litt. Skjønner ikke helseminister Bent Høie at det er dette alle etterlyser? Dersom man i tillegg skal flytte tjenester over til kommunene, må også kommunene settes i stand til å ivareta dem på en god måte.

Ifølge Wang kan alvorlig depresjon i svangerskapet eller etter fødselen knyttes til en rekke vansker hos barna. Og dette koster både enkeltmennesker og samfunnet dyrt.

Forskere har regnet på hva svangerskaps- og fødselsdepresjon koster det britiske samfunnet. Kostnaden per årskull nyfødte ble estimert til 94 milliarder norske kroner.