Skrevet av: Arve Kristiansen.

Innledningsvis vil jeg si at min sympati og bekymring i denne krigen først og fremst ligger hos sivile; jøder og palestinere.

Jeg har noen betraktninger og ønsker svar på noen spørsmål, hovedsakelig fra dem som tilsynelatende, uten forbehold, støtter Israel.

Frode Bygdnes hadde nylig en artikkel i Harstad Tidende om konflikten. Jeg følger hans historiefortelling i stor grad. Retorikk og stil innbyr, imidlertid, ikke til noen saklig diskusjon av konflikten.

Svaret lar da heller ikke vente på seg. Ny artikkel i Harstad Tidende 27. oktober. Denne gang av John Erling Madsen. Innlegget er hovedsakelig preget av personangrep på Bygdnes og uten forsøk på noen reell diskusjon.

Hamas er, etter mitt syn, en terrororganisasjon, og angrepet 7. oktober var et avskyelig angrep på uskyldige. Videre mener jeg at Israel har rett til å forsvare seg.

Spørsmål til «Israels venner», «Med Israel for fred» (MIFF), Frp-ere og andre som tilsynelatende vilkårsløst støtter Israel: Er det noen grense for hva Israel kan gjøre under dekke av å skulle forsvare seg? Hvor går i så fall grensa? Mener dere krigen som nå pågår på Gaza, er innenfor reglene som gjelder i krig?

Hvor er den kristne nestekjærligheten i de nevnte grupper? Gjelder nestekjærligheten palestinerne?

Hvilke rettigheter har palestinerne til å forsvare seg?

Israel har som mål å utslette Hamas og Hizbollah i krigen som nå pågår i Gaza, på Vestbredden og på grensa mot Libanon. La oss si at de lykkes med det: Hva slags scenario ser dere for dere etterpå? Hva skal skje med palestinerne?

Hver gang det har kommet en rakett mot israelsk område fra Hamas/Gaza, er mottrekket hevn og gjengjeldelse («retaliation»).

Man kunne kanskje forvente at statsminister Netanyahu etter terrorangrepet ba jødene holde sammen, vise omtanke for de etterlatte, si at Israel skulle beskytte grensene, gjøre alt for å få frigitt gislene og så videre. Men nei. Dette skal hevnes, og gjengjeldelsen skal bli så sterk som aldri før, var mantraet og har vært det siden.

Når man har et gjentakende problem (terroranslag fra Hamas), og strategien man har for å løse det (gjengjeldelse) ikke virker, er det ikke da på tide å endre strategi?

Israel har brukt samme strategi i 75 år og har, til tross for det, vært utsatt for det verste angrepet i landets historie.

Den militære delen av Hamas har ikke oppstått i et vakuum, men er resultat av den årelange behandlingen av palestinerne Israel har ansvaret for. Om Israel klarer å utrydde Hamas i denne krigen, vil det, om ikke behandlingen av palestinerne endres, oppstå nye grupper som fortsetter deres kamp.

Hva har Israel gjort – og hva kan de gjøre for å skape varig fred med palestinerne?

Jeg har lenge tenkt at israelske myndigheter og Hamas har felles interesse av å holde liv i konflikten. Dersom palestinerne skulle respektere grensa til Israel slik den er nå, og det blir fred i området, vil Israel få store problemer med en økende befolkning på et begrensa område. De har da også opp gjennom årene gradvis utvidet sine landegrenser betydelig utover grensene som ble satt da staten ble oppretta i 1948.

På den annen side vil et vennligsinnet Israel ta vekk grunnlaget for – og «eksistensberettigelsen» av Hamas.

Mange tusen palestinere er drept i bombingen av Gaza. Hvor mange av dem som er terrorister, som angivelig er målet for bombingen, vet man ikke, men de er vel godt beskyttet i sine tunneler. Det meste er uskyldige sivile hvorav nesten halvparten er barn!

Frps leder sa på sentralstyremøtet nylig, og gjentar i senere intervju, at Hamas er ansvarlig for resultatet av bombingen av Gaza. Forstå det den som kan!

I 1942 brente Gestapo Telavåg, og arresterte alle innbyggerne, hvorav mange døde senere i Sachsenhausen. Det var gjengjeldelse for å ha hjulpet motstandsfolk. Var hendelsen av den grunn, motstandsbevegelsens ansvar?

Jeg vet ikke om Hamas bruker sivile som «menneskelige skjold», som israelske myndigheter hevder. Hamas er kyniske nok til det. Men når Israel, til tross for det, slipper bomber, er det deres valg og ansvar og vanskelig å se på som noe annet enn ren terror! Heldigvis begynner også vestlige myndigheter å reagere på dette.