14 nordnorske kunstnere vil ha over 30 kunstverk utstilt på den nye skolen. I disse dager settes verkene opp på skolen slik at alt skal være klart til skolestart.

Dette er kunstnerne: Robel Temesgen, Sissel Blystad, Grethe Irene Einarsen, Ingeborg  Annie Lindahl, Katharina Zahl Fagervik, Rina Charlott Lindgren, Bård Andreas Tørdal, Hilde Tørdal, Hans Ragnar Mathisen, Irene Nordli, Marit Victoria Wulff Andreassen, Joar Nango, Emilija Skranulyte og Tanya Busse.

Prosjektleder og filmkunstner Trygve Luktvasslimo er både stolt, men også veldig imponert over harstadpolitikerne, som bevilget penger til et så omfattende kunstprosjekt.

– Politikerne i kommunen skal ha all ære for at de gjorde dette mulig. Dette er et pionerprosjekt av store dimensjoner. Kommunen går i front for å gi kunsten den selvfølgelige plass den fortjener, sier han.

– Kvalitetsarbeid

Han mener at gjennom dette prosjektet blir Harstad skole noe langt mer enn bare et skolebygg.

– Rom, trappeoppganger og korridorer får et helt annet uttrykk. Rommene får et helt eget særpreg, og blir ikke bare for eksempel en hvit gang, sier han.

Skolen får rundt 400 elever og over 60 ansatte. Skolen har kostet nærmere 300 millioner kroner.

– Vi snakker om en stor smeltedigel av folk i alle aldre og kulturer. De får mulighet til å bevege seg rundt så utrolig mye kvalitetsarbeid gjort av kunstnere fra landsdelen. Dette er helt unikt, sier han.

Harstad kommune har bevilget tre millioner kroner, og staten 200.000 kroner.

– Utfordringene har stått i kø. Vi er tross alt en del av et stort byggeprosjekt, så det har vært krevende å finne riktig plass for hvert enkelt verk, sier han.

Verkene er treskjæring, lin, tekstil og akvarell. Det har vært en nemnd som har plukket ut kunstnere og kunst. Her har også skoleelever vært med. Det har også vært avholdt workshop med elever for å finne ut hva de liker.

– Det er tross alt ungdommer som skal bruke bygget, og som skal leve med kunsten. Derfor har elevenes stemmer har vært viktig i utvelgelsen av kunsten, sier han.

Det står også en skulptur ute på skoleplassen, som er laget slik at barna kan klatre på den.

– Skulpturen har ungene vært med på å bidra til med gjenstander som er støpt inn i verket. En slags tidskapsel, sier Luktvasslimo.

Skal inn i undervisningen

Kunstprosjektet består ikke bare av de fysiske verken som man kan studere på veggene. Prosjektet fortsetter inn i undervisningen. I løpet av høsten kommer det en bok som er skrevet til barn av forfatter Marte Huke.

– Vi kommer også til å gi ut en lærerveiledning med forslag til hvordan kunsten kan involveres i undervisning med utgangspunkt i de nye læreplanene.

1. oktober blir det offisiell åpning av skolen. Da kan alle besøke skolen og se på alle verkene fra de nordnorske kunstnere. Blant annet vil kunstner Marit Victoria Wulff Andreassen være til stede.

Fordi utstillingen ennå ikke er formelt åpnet, tillot ikke skolen publisering av verkene.

Marit Victoria Wulff Andreassen valgte en blomst som er i vekst.

Hun mener det passer godt til en skole der elevene skal vokse og utvikle seg.

– Tanken bak er at i dette bygget skal elevene vokse, og da synes jeg at naturvekster som blomster passer inn. Det er viktig å lage noe man kan se på mange ganger uten å bli lei av å se på det, sier hun.

Hun har fått en stor vegg å utfolde seg på. Verket går i rosa og grønt.

– Jeg er veldig glad i pastellfarger, og jeg ønsker at det skal kommunisere med rommet, sier hun.

Godkjent av en nemnd

Hun har brukt vel et halvt år på prosjektet. Hun synes det var utfordrende å finne noe som fungerer i akkurat dette rommet.

– Først laget jeg en skisse som jeg sendte inn til en nemnd som godkjente den. Underveis har det blitt noen endringer for å tilpasse verket til rommet. Det er litt annerledes å se arkitekttegningene og se rommet stå ferdig, sier hun.

Wulff Andreassen er opprinnelig fra Kasfjord, men er bosatt i Stavanger. I 2016 var hun plukket ut som ONS-kunstner. ONS er Europas største oljemesse.

– Stas å bli valgt

Men selv om hun har utstillinger over hele landet, også i Danmark, synes hun det er ekstra stas å få jobbe i hjembyen.

– Det er en ære å bli valgt. Spesielt stas er det å være en del av så mange dyktige nordnorske kunstnere. Det er ikke ofte nordnorsk kunst løftes fram på denne måten, sier hun.

Hun tror og håper at dette prosjektet kan inspirere ungdommen, og kanskje få dem til å tro på at det går an å bli kunstner selv om man er fra Nord-Norge.

– Det er så utrolig mange dyktige folk i denne landsdelen. Det er synd at de ofte blir glemt når det skal lages forskjellige typer utstillinger. Man har for lett å se sørover, sier hun.

Naboen: Prosjektleder Trygve Luktvasslimo ved bildet Vågakallen i Lofoten. Det henger i en trappeoppgang. Bildet er laget av Ingeborg Annie Lindahl, som er nabo til Harstad skole. Ifølge Luktvasslimo brukte de to dager på å montere det store bildet på veggen. Foto: Odd Leif Andreassen
Kunstner Marit Wulff Andreassen jobber på Harstad skole Foto: Odd Leif Andreassen