Tre uker før nybygget fylles av nærmere 400 elever og 64 ansatte tok rektor Harstad Tidende med på en omvisning i Harstad skole. 150 av ungene vil også tilbringe SFO-tiden i lokalene.

– Det er utrolig at vi får oppleve dette. Vi får en skole som er bygd for fremtiden og som vil bli en fantastisk plass for flere generasjoner, sier han.

Det er en stolt rektor som åpner dørene til skolebygningen.

– Jeg tror vi har tenkt på det meste for å skape best mulig læringsarena for elevene, sier han.

Gågater

Larsen mener denne investeringen på nærmere 300 millioner er viktig for kommunens omdømme og attraktivitet.

– Når folk skal bosette seg, ser de ofte på hvordan omgivelsene ser ut. Slitte og dårlige bygg er ikke et pluss for en by. Derfor er jeg sikker på at denne skolen vil bidra til å gjøre byen mer attraktiv, sier han.

Skolen har ikke lenger korridorer, men gågater. De 18 store undervisningsrommene og fire spesialrom har navn etter nærområder som Ringberget, Sama, Holstneset, Rabben og Generalhagen osv.

– Undervisningsrommene er på 70 kvadratmeter, er romslige og har flott utsikt. I tilknytning er det mindre grupperom. I disse rommene kan elevene jobbe i mindre grupper, sier rektoren.

– Elvene i de forskjellige aldersgruppene har egne innganger og deler av skolen som de bruker. Grupperommene er fleksible slik at vi er ikke så avhengig av antall personer i de forskjellige aldersgruppene, sier han.

Skolen har fire inngangsparti. Første og andre klassetrinn får samme dør, tredje og fjerde trinn har en dør, femte og flerspråklige, mens sjette og syvende klassetrinn bruker samme.

– I alle inngangsparti er det skohyller. Ingen får bruke utesko inne. Det er også toalett i inngangspartiene slik at man slipper å ta av seg skoene når man er ute, sier han.

Gapahuk og klatresti

Skolen har flere spesialrom som for eksempel mat, helse, musikk, kunst og håndverk.

– Vi har gjort det mulig å gjøre deler av undervisningen mer praktisk, variert og relevant for elevene, sier han.

Ansatte har eget personalrom, men også elevene har en kantina med plass til 84 personer i nærheten av innendørs amfi og bibliotek.

– Vi tror dette blir en plass der både ansatte og elever vil finne seg til rette. Målet er at alle skal ses og skal få en god skolehverdag, sier Larsen.

Det som gjenstår er uteområdet. Larsen mener det meste skal være ferdig når de tar imot elevene.

– Skolegården kommer også til å bli fantastisk. Gapahuk, klatresti, skulpturer, amfi, ulike lekeapparater, ny ballbinge og basketball er bare noe elevene kan bruke. Dette blir fantastisk for alle, sier han.

Samtidig vil Larsen berømme naboene for den positive holdningen de har vist under den snart to år lange anleggsperioden.

1. oktober blir det offisiell åpning, på dagen 100 år etter at gammelskolen åpnet.

2. oktober blir det åpen skole.

3. oktober skal elevene ha en forestilling for foreldrene.

Personalrom: I hjørnet med utsikt over byen har lærerne sitt spiserom. Foto: Odd Leif Andreassen