Bergsmo er én av fem kandidater til å motta kulturprisen fra Harstad Tidende og Harstad sparebank. Han er nominert for sitt kunstneriske virke.

– Det er utrolig hyggelig, og en ære å bli nominert. Det er virkelig en anerkjennelse, sier fotokunstneren.

Signatur

På Bergsmos hjemmeside møtes man av bilder av grandiose landskap - bilder mange har stor sans for.

– Jeg tror kanskje noen av prosjektene jeg har jobbet med har berørt folk. Tilbakemeldinger jeg får er veldig hyggelige, så jeg føler jeg har truffet folk. Får man noen til å tenke eller føle noe, er det noe av det beste man kan håpe på, sier han.

Landskap er utvilsomt det han er mest kjent for.

– Landskapsbilder er det mange forbinder med meg. Spesielt etter at Lars Saabye Christensen skrev diktet «Månen over Møysalen» til ett av mine bilder. Kombinasjonen ord og bilde uttrykker noe vi føler, men er vanskelig å sette ord på.

Bestselger

Viktig for både kunstner og publikum er Bergsmos samiske prosjekt i starten av årtusenet.

– Jeg fulgte en samisk familie i tre år. Det endte i boka Boazojahki, ei bok som gir et bilde av reindriften, Finnmarks natur og reindriftssamenes kultur. Bildene fra boka dukker stadig opp igjen, sier han.

– Jeg så noe som kanskje bidro til at representanter for den samiske kulturen følte stolthet. Det er også et eksempel på hvordan bilder påvirker.

Boka kom på markedet i 2001, til umiddelbar suksess.

– Ei stund var jeg den bestselgende forfatteren i Kautokeino. Når man kommer som fremmed til et sånt miljø, møtes man kanskje med mistenksomhet. Jeg lærte mye om deres utfordringer, og det at de trykket boka til sine hjerter var en stor anerkjennelse. Og i tillegg bruker Sametinget boka som gave.

– Lars Saabye Christensen har sagt at disse bildene ville bli mitt referanseprosjekt. Jeg har mye annet som er meningsfullt for meg, men de bildene, og en del landskapsbilder, er det folk forbinder meg med. Og det er jeg komfortabel med, sier han.

ROJALT: Dette fotografiet av Trym Ivar Bergsmo ble kjøpt av HM Dronning Sonja. Det representerer ett av fotografens landskapsfoto.

Blir giret

Selv om folk flest tenker på Trym Ivar Bergsmo som landskapsfotograf, er det ikke bare det han foretar seg.

– Faktum er at jeg har gjort mye annet. En separat verden, som har eksistert parallelt med landskapsfotograferingen, er det kommersielle. Jeg elsker Nord-Norge. Det er ingen andre steder man får så fantastiske kortreiste opplevelser. Jeg har først og fremst jobbet med fotokurs. Det er min greie. Jeg liker å undervise, og har siden 1989 hjulpet folk til å komme videre, sier han.

Det gjelder både amatører og proffer som vil lære mer om lyset og landskapet i nord. Og kursholderen har like stor glede av slike kurs som deltakerne.

– Jeg blir veldig giret av at andre blir giret. Det er fryktelig artig å se trill runde øyne på folk som er ute hele dagen. Det gjør at også jeg ser omgivelsene i nytt lys, sier Bergsmo.

Jubilerer neste år

Utstillingene han har hatt har etter hvert blitt mange, både i inn- og utland.

– Det er stor fascinasjon for Norge i utlandet. Det var oppsiktsvekkende da mine samiske bilder ble stilt ut i London. Folk trodde først at fotografiene i det prosjektet var malerier.

FINNMARK: Bildet «I vintergjerdet» er del i prosjektet Boazojahki. Boka ble svært populær i Kautokeino. Bildene fra boka er beskrevet som Bergsmos referanseprosjekt.

Og prosjektene står i kø for Trym Ivar Bergsmo. I dag jobber han for eksempel med Nordnorsk symfoniorkester.

– Lyden av Arktis er et samarbeidsprosjekt med samtidsmusikk av Lasse Thoresen. Jeg ble spurt om å bidra med det visuelle i verket. Det er også en anerkjennelse å skulle definere et visuelt uttrykk. Sånne prosjekter er utrolig artige å jobbe med, sier mannen som neste år feirer 30-årsjubileum, selv om han hadde sin første utstilling for 32 år siden.

– Jeg etablerte firmaet mitt, Arctic Image, i 1989. Det var da det startet for fullt, så derfor feirer jeg 30-årsjubileum neste år.

Kulturprisen

De nominerte til Harstad sparebanks kulturpris er:

Landsdelsmusikerne Ann Sofi Godø og Runa Bergsmo

Organisten og dirigenten Wolfgang Schmitt

Harstad kunstforening

Artisten Kristian Kristensen

Fotografen Trym Ivar Bergsmo

Tidligere vinnere:

2016: Lars Bremnes

2015: Anne Semb

2014: Harald Troøyen og Per-Kai Prytz

2013: Arne Dagsvik

2012: Marianne Sverdrup Nordeng

2011: Tonje Unstad

2010: Audun Iversen

2009: Birger Carlsen

Prisen består av 50.000 kroner, diplom, krystallvase og blomster. Prisen kan tildeles enkeltpersoner, grupper eller foreninger som har utmerket seg spesielt innenfor kulturlivet i Harstadregionen, som utøvende kunstner(e) eller i arbeidet med å organisere og administrere kulturtilbud av ulik art.

Prisen deles ut i samarbeid med Harstad Tidende.