– Jeg ankom Harstad høsten 1992, for jeg hadde fått et vikariat som landsdelsmusiker i byen. Jeg hadde permisjon fra en deltidsjobb som pianist ved Malmö Stadsteater, og var ellers frifant, sier Ann-Sofie Godø om sitt første møte med Harstad. Vikariatet i Harstad ble til fast stilling, og resten er historie.

– Jeg kom til byen i januar 1993. Det var mørkt som bare det. Jeg kom da fra jobb som frilansmusiker i Oslo, sier Runa Bergsmo. Cellisten fra Elverum hadde også påtatt seg et vikariat for en kortere periode i nord.

– Jeg hadde tidligere jobbet ett år i Narvik, sier Bergsmo, som likhet med Godø fikk fast jobb etter prøvespilling.

– Jeg hadde allerede den gang en klar tanke om at oppholdet nord for polarsirkelen skulle bli langvarig, minnes Bergsmo.

Første konsert

– Vi ble begge en del av landsdelsmusikerne og Arctimus. Jeg husker at vi sto på scenen første gang i Hamnvik på Ibestad, sier Bergsmo.

Duoen mener selv at de i løpet av de 25 siste årene har stått på scenen samtidig i over 2.000 forestillinger.

I tillegg har de spilt alene, eller sammen med andre musikere, ved svært mange anledninger.

Harstad Tidende møter duoen ved Harstad Kulturhus, i nabolaget til lokalene til landsdelsmusikerne.

– Vi kom til Harstad da Kulturhuset var nytt. Vi som er landsdelsmusikerne fikk da egne øvingslokaler i fjerde etasje i Kulturhuset, og administrasjonen ligger to hus lenger bort i Havnegata, sier Godø.

– Som turnerende musikere er vi helt avhengige av en fantastisk stab, som bidrar til at det praktiske er på plass med reiser og bosted når vi farter omkring. Det gjør hverdagen mye bedre for oss utøvende musikere, sier Godø.

FINSK Feiring: Ann-Sofie Godø spilte i desember 2017 i Galleri Nord-Norge sammen med Erika Toth og Runa Bergsmo.

Klassisk til folket

– Vi har verdens beste jobb, sier Bergsmo.

En hovedtanke med landsdelsmusikerne er å bringe stor musikk ut til ikke så store steder. Det har medført mye turnévirksomhet, og det har gjort de to prisnominerte musikerne til eksperter på Troms fylkes superlokale geografi.

– Vi håper også at vi har bidradd til å gjøre klassisk musikk mer folkelig.

De to musikerkollegene regner med at de har spilt på de fleste institusjoner, som barnehager og sykehjem, ikke bare lokalt i Harstad, men også over hele Senja, og en hel del i nordfylket. Musikerne samarbeider ofte med kor og lokale arrangører, og bygger på den måten opp et trofast publikum.

– Vi spiller for folk i alle aldre. Nylig spilte Bergsmo på Ibestad for ni ettåringer og ti femåringer på en og samme konsert.

– Det kan være krevende, men mest morsomt.

Humper i veien

Storm, regn og sol; landsdels-musikerne turnerer uansett forhold. En gang eller to har snøskred stoppet turnébilen.

– Det er svært sjelden vi har måttet avlyse konserter. Nesten aldri, sier Ann-Sofie Godø.

– Men jeg fikk store problemer på vei til Svalbard sammen med Arctimus for tre-fire år tilbake. Jeg er svensk, og da jeg kom til flyplassen i Tromsø, ble jeg nektet adgang til flyet på grunn av at jeg ikke hadde passet mitt med meg. Det var en ny opplevelse for meg, sier hun.

– Jeg husker at kollega Erika Toth reiste med flyet, mens jeg ringte til Harstad for å få sendt passet til Tromsø i en fart. Jeg kom meg til Svalbard dagen etter, men opplevelsen hører nok til noe av det mest frustrerende jeg har hatt som landelsmusiker i nord.

Runa Bergsmo sier at hun minnes en fotografering med gru.

– Jeg hadde tatt ut celloen av kassen. Da vi var ferdig, la jeg celloen tilbake, og glemte å lukke igjen låsene på instrumentkassen. Da jeg slengte kassen på ryggen, fikk min dyrebare cello en solid luftetur og landet på magen med et smell. Det ble noe kostbart, sier Runa Bergsmo.

KONSERT: Runa Bergsmo i Galleri Nord-Norge i desember 2017.

Bergsmo ga nylig ut et album barnesanger med egenkomponert musikk og tekst. Godø avrundet sitt jubileumsår med en multimedieproduksjon med musikk, dans og film.

Bergsmo har også en 10 prosent stilling på Harstad kulturskole. Begge har opp gjennom årene vært lærer for unge musikkspirer i Harstad. Nå jakter de på sitt 30-årsjubileum som landselsmusikere i nord.

Kulturprisen

De nominerte til Harstad sparebanks kulturpris er:

Landsdelsmusikerne Ann Sofi Godø og Runa Bergsmo

Organisten og dirigenten Wolfgang Schmitt

Harstad kunstforening

Artisten Kristian Kristensen

Fotografen Trym Ivar Bergsmo

Tidligere vinnere:

2016: Lars Bremnes

2015: Anne Semb

2014: Harald Troøyen og Per-Kai Prytz

2013: Arne Dagsvik

2012: Marianne Sverdrup Nordeng

2011: Tonje Unstad

2010: Audun Iversen

2009: Birger Carlsen

Prisen består av 50.000 kroner, diplom, krystallvase og blomster. Prisen kan tildeles enkeltpersoner, grupper eller foreninger som har utmerket seg spesielt innenfor kulturlivet i Harstadregionen, som utøvende kunstner(e) eller i arbeidet med å organisere og administrere kulturtilbud av ulik art.

Prisen deles ut i samarbeid med Harstad Tidende.