Kommende uke er det sommeraktivitet for barn i alderen 10-14 år mandag til og med torsdag. Et gratistilbud, som Harstad Karateklubb, Griffen Basketballklubb, Harstad Håndballklubb og Røde Kors tilbyr i samspill med Harstad idrettsråd og kommunen.

Bjarne Rafaelsen i karateklubben håper minst like mange vil finne veien til gymsalen i Kanebogen denne gang.

– Dette er både gratis og lavterskel. Også de som ellers bare ligger på sofaen kan komme for å prøve noe nytt, få nye venner og lære noe mens mamma og pappa er på jobb, sier Rafaelsen.

- Ekskluderes

Andre steder i landet går debatten om prisnivået for ulike idrettsskoler.

– Mange barn blir ekskludert fordi foreldrene ikke har økonomi til å sende barna for eksempel på fotballskoler. Du kan gjerne si at en pris på 1.200 kroner er overkommelig, men har du både to, tre og fire barn er det likevel bare å glemme.

–Derfor har vi dette gratistilbudet. Da skal i alle fall ikke noen bli satt utenfor på grunn av pris, sier Rafaelsen.

Potensial

Gratis sommeraktivitet er noe han håper vil utvikle seg til noe virkelig stort, både i Harstad og i landet for øvrig.

– Nå er tre idrettsklubber med. Kanskje får vi med ti klubber i løpet av noen år. Potensialet er enda større. Vi har 56 lag og foreninger i Harstad. Dersom vi tok en dag hver med hver vår aktivitet, kunne vi hatt et gratistilbud gjennom hele sommeren. Samtidig får klubbene reklamere for eget opplegg, og kan rekruttere til sin idrett, sier Rafaelsen.

– Nå skal vi først vise at konseptet fungerer i Harstad. Jeg har tro på at vi skal få det til i samarbeid med idrettsrådet og kommunen. Deretter kan vårt opplegg spres over hele landet. Det er den store drømmen, sier han.

TOK TAK: Bjarne Rafaelsen fra Harstad Karateklubb er initiativtaker, og har fått med seg andre lag, idrettsråd og kommune. Foto: Åse Hjelvik