Kvæfjerdingen har prøvd en rekke ganger, men ikke lyktes med å innta det øverste trinnet på seierspallen i et norgesmesterskap i paragliding.

Denne gang var det hans tur. Etter fire flyvninger i løpet av seks dager, vant Trondsen sammenlagt med knappest mulig margin til flere ganger norgesmester Roar Dale fra Bergen.

Høydepunkt

– Dette er stort for meg, sier Trondsen etter å ha satt føttene på norsk jord igjen.

– Det har ikke riktig sunket inn ennå et jeg er norsk mester. Jeg vet ikke hvor lang tid det tar for å lande. Kanskje ei uke til, humrer Trondsen.

Forrige NM-medalje er to år gammel. Da fikk han bronse, som var beste prestasjon inntil det ferske gullet.

– Jeg har luktet på tittelen tidligere, uten å nå opp. Nå satt den.

I 2011 vant han norgescupen sammenlagt. Det blir i denne delen av luftsport ofte likestilt med en NM-seier.

– For meg henger NM-tittelen høyere fordi den krever fullt fokus i en lang konkurranse sammenlignet med norgescupstevner, som varer i tre dager, sier Trondsen, som mener mer taktisk flyvning enn tidligere ble avgjørende.

Dro fra mot mål

– Strategien var ikke å fly for mye i front, men alltid ha minst et par konkurrenter foran meg. Da kunne jeg ligge bak og kontrollere i gruppene, og heller ta alle på vei mot mål. Jeg har en vinge som gir større toppfart enn hos mange konkurrenter, og kunne dra fra resten av teten. Jeg fløy 1-2 kilometer i timen raskere. Det utgjør faktisk en forskjell og er nok til å vinne, sier Trondsen.

Det ble tre tellende omganger, mens en omgang ble avbrutt på grunn av regnstorm rett etter avgang. Da fikk pilotene ordre om å gå inn for landing. Trondsen stakk av og fløy alene de siste to milene mot mål i den ene omgangen, og trolig ble det utslagsgivende.

To medaljer

Norgesmesterskapet fant sted i Frankrike med utgangspunkt i St. Jean Monteclar. Oftest er NM utenlands for å få mer stabilt og godt vær til glideflygning.

Nordisk mesterskap ble avholdt parallelt med NM. Her ble Trondsen nummer to, kun slått av en dansk pilot.

– Jeg hadde en mulighet til gull også i nordisk mesterskap. I den siste omgangen var det mye skygge på bakken mellom meg og målområdet. Jeg måtte velge ei rute med solinnstråling, og kunne ikke ta den planlagte veien, som ville gitt en tidligere målgang. Det viser bare hvordan tilfeldigheter spiller inn i sporten.

BEST: Bjørnar Trondsen fra Kvæfjord har fått gullmedaljen rundt halsen og gratuleres med seieren. Sølvmedaljør Rolf Dale til venstre. Foto: Jan Richard Hansen
PREMIER: Bjørnar Trondsen med premiene for å være best i Norge og nest best i Norden. Foto: Terje Stulen
NORDISK: Bjørnar Trondsen lengst til venstre på premieutdelingen fra åpent nordisk mesterskap. Den danske mesteren Thomas Juel Christensen var ikke til stede, og premien ble mottatt av islandske Hans Kristjan Gudmundsson på vegne av dansken. Nummer tre ble Rolf Dale fra Norge, mens Juho Komulainen fra Finland ble nummer fire. Foto: Terje Stulen
UTSIKT: Robin Larsen fra Stokmarknes deltok i NM og ble nummer seks. Slik var utsikten over de franske alper for pilotene i norgesmesterskapet. I bakgrunnen skimtes et seilfly. Foto: Robin Larsen