Lørdag 1. september var siste åpningsdag for Jordbærpikene i sentrum av Harstad. Etter 11 års drift er det bare vask og rengjøring som gjenstår mandag når Harstad Tidende kommer innom.

- Det er nesten vemodig, men det er bunnlinja som teller. Jeg har ventet for å se om det skal stabilisere seg i sentrum, men det har gått motsatt vei av det vi ønsker, sier Siri Gjertsen.

Gjertsen sier at besøkstallene har stupt i sentrum siste halvannet år.

- Det er ikke folk i sentrum og nedgangen er enorm. Nå er det kritisk, sier hun.

- Kunne ikke fortsette

Fra 2016 til 2017 gikk omsetningen ned med nesten 4 millioner kroner.

Jordbærpikene har hatt lyst til å flytte ut av Bysenteret tidligere, men var bundet av kontrakten med gårdeier. Avtalen ble til slutt endret slik at Jordbærpikene fikk stenge 1. september. Samtidig er det klart at nye drivere på samme sted overtar alt inventar.

At det kom en tredje Jordbærpikene-restaurant i Sjøkanten sentrum har ikke påvirket omsetningen i sentrum, sier Gjertsen.

- Vi merket ikke noen forskjell på tallene da det åpnet der.

De ansatte skal nå jobbe der. Ingen fast ansatte mister jobben som følge av stengingen. Dette selv om det er Coop som eier på Sjøkanten, og ikke Gjertsen. Tre personer jobbet fulltid på Bysenteret.

Restauranten på Amfi Kanebogen går godt, så det er ikke noe galt med konseptet, sier Gjertsen.

Skylder på parkering i sentrum

Fra kundene får Gjertsen høre at det er dyr parkering som er det viktigste hinderet for at folk skal komme til sentrum.

- Det er for dyrt når folk kan stå under tak og parkere gratis hos kjøpesentrene, sier hun.

Hun sier at også innføringen av bompenger også spiller inn, men er ikke hovedårsaken til nedgangen i sentrumshandelen.

- At flere store kjeder flyttet ut har mye å si. At dragere som Hennes & Mauritz forlot er tøft. Uten polet hadde det vært krise i sentrum.

Gjertsen sier at hun ønsker de som skal drive videre på stedet lykke til.

- Ser du noen bedring i sikte?

- Nei. Da hadde jeg kanskje kjempet mer. Nå håper jeg at de som satser penger i sentrum får det til. Hvis det igjen er mulig å tjene penger her, så kan det hende at jeg vender tilbake.

Åpner nytt i oktober

Senterleder Rune Torbergsen sier at vil åpne en ny restaurant på samme sted i midten av oktober hvis alt går som planlagt.

- De som skal drive dette er her nå for prosjektering og måling. De har et kjempekonsept. Jeg er glad for at det skjer ting og at senteret fylles opp, sier han.

I skrivende stund jobbes det også med innredning av det gamle området der Hennes & Mauritz holdt til i sentere.