Harstad: Dette er bare to av svært mange personlige spørsmål som ungdom i alderen 13 til 16 år i Harstad skal svare på i løpet av mars måned.

Jan Robin Bolle er far til en ungdomsskoleelev. Han oppfordrer kommunen til øyeblikkelig å stanse spørreundersøkelsen Ungdata 2015. En undersøkelse som forskningsinstituttet NOVA og Kompetansesenter rus – region nord gjennomfører for kommunen.

Krenkende

Han er kraftig provosert etter å ha pløyd gjennom de 49 sidene med noen hundre mer eller mindre intime spørsmål.

– De unge oppfordres til å utlevere seg selv, sin familie, sine venner, lærere og skolen sin. Spørreskjemaet er mer krenkende og skadelig, enn det er til nytte, sier Bolle.

En god del er såkalt hverdagsspørsmål der de unge skal krysse av på om de bor i ett eller to hjem, hvor mange datamaskiner familien har, hvor mange biler de har og om statusen i venneflokken og om søvnproblemer. Men mange spørsmål er av svært privat og intim karakter.

Seksualitet og dop

– Har du hatt sex med noen, er ett av spørsmålene til de unge i alderen 13 år og oppover.

– Hvor mange har du hatt sex med? Én, to til fem, flere enn fem, er svaralternativene.

– Har du noen gang gjort seksuelle handlinger for å oppnå goder (kontantkort, klær, sminke, alkohol eller andre rusmidler, penger eller lignende)?

Ungdommen blir også spurt om noen har spredt seksuelle rykter om dem, eller har vist dem ubehagelige bilder.

I tillegg er det flere spørsmål om alkohol- og rusmisbruk, og om mor eller far drikker én, to eller flere ganger i uka.

– Har du blitt så full at du ikke kunne stå oppreist, skal det svares på.

– Et overgrep

– Jeg synes spørreundersøkelsen er et overgrep mot mindreårige. De blir på lurt til å utlevere seg selv og sin familie på godt og ondt. For eksempel blir de spurt om de noen gang har stjålet penger. De blir oppfordret til å avsløre om foreldrene har begått lovbrudd ved å gi dem tillatelse til å drikke alkohol.

Bolle er ikke ute etter å ramme Harstad kommune spesielt med sin kritikk av Ungdata-undersøkelsen. Han er klar over at undersøkelsen brukes over hele landet, men han oppfordrer andre foreldre til å nekte barna sine til å delta i undersøkelsen.

– Ved å svare på spørsmålene blir ungdommene utsatt for problemstillinger de kanskje aldri har måtte forholde seg til. Jeg mener dette grenser til uetisk atferd fra dem som står bak undersøkelsen. Ungdom som kanskje er i en reell nødsituasjon, blir ikke fanget opp. Og det sier litt om hva ungene utsettes for, når en av skolene på hjemmesiden oppfordrer ungdommene til å oppsøke helsesøster eller Røde Kors sin nødtelefon dersom de får problemer etter å ha svart.

Siviløkonomien studerer for tiden pedagogikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Her blir de opplært til å tenke kritisk, til blant annet testregimet under nasjonale prøver og PISA-undersøkelsen.

Han er krystallklar på at undersøkelsen må stanses til spørsmålene er kvalitetssikret. Kommunen bør heller bruke pengene til å opparbeide gode ungdomsklubber, der de unge kan oppsøke en helsesøster hvis vedkommende har behov for å snakke ut om vanskelige spørsmål.