Harstad: Det sier kvalitetsrådgiver Birgitte Hangeland i Harstad kommune. Hun slår fast at resultatet fra undersøkelsen skal brukes til å gjøre det enda bedre å vokse opp i Harstad.

Hangeland lytter til kritikken fra forelder Jan Robin Bolle, og respekterer synspunktene hans.

For intimt?

–Har du forståelse for at han synes det blir ”vel mye dyneløfting” i denne spørreundersøkelsen?

– Ungdommen blir utsatt for mye påvirkning i det samfunnet vi lever i. Det er naivt å tro at de aldri vil komme borti problematikk som rus, sex osv. De kan besvare spørsmålene under trygge forhold og med helsesøster til stede som kan følge opp de som måtte trenge det, sier Hangelund.

Hun gir også klar beskjed om at dersom noen opplever noen av spørsmålene som krenkende, skal de unnlate å svare.

Likevel håper hun at flest mulig av ungdommene i Harstad deltar i undersøkelsen.

Kommunestyret vedtok i februar i fjor å gjennomføre Ungdata-undersøkelsen. Dette for å avdekke hvilke problemer de unge sliter med, for så å sette inn de rette tiltakene.

Frivillig

Det er frivillig å delta i spørreundersøkelsen, og alle besvarelser er anonyme. Kommunen har fått tildelt et visst antall passord som blir tilfeldig delt ut i klassen. Disse er ikke knyttet til elevnavn.

Tilbakemeldingen fra foreldre er at de synes det er positivt at vanskelige temaer blir satt fokus på. Dette har skapt gode dialoger hjemme.

Til sammen 864 ungdommer fra 13 til 16 år får utlevert skjemaene. Disse skal besvares i løpet av en skoletime. Helsesøster vil være tilgjengelig på skolen den dagen spørreundersøkelsen utføres. Det er første gang Harstad kommune gjennomfører Ungdata-undersøkelsen. 200 andre kommuner i landet har gjennomført den samme undersøkelsen.

– Nå har vi mulighet til å finne ut om Harstads ungdom skiller seg ut på noen måte, og om det er områder vi må sette inn tiltak, sier Birgitte Hangeland.