Tingretten mener at det ikke forelå en akutt tillitskrise som krevde avskjed eller at det var nødvendig med en øyeblikkelig reaksjon 11. mai 2022.

Derimot mener Midtre Hålogaland tingrett at stiftelsen hadde grunnlag for å si opp Flaaten-Stokkan, avskjedigelsen burde vært en oppsigelse. Retten viser til at han hadde begått alvorlige pliktbrudd ved å sørge for utbetaling av forskudd på feriepenger, manglende bilagsføring og økonomisk uryddighet.

«Avskjed betyr at den ansatte må forlate arbeidsstedet med øyeblikkelig virkning, mens ved en oppsigelse kan den ansatte arbeide i oppsigelsestiden, (red.anm.).

Utbetalte feriepenger

Stiftelsen begrunnet avskjeden til Flaaten-Stokkan med at han hadde urettmessig akseptert at en sentral ansatt sluttet uten oppsigelsestid, han unnlot å rapportere til styret at han var sykmeldt, han gjorde kontantuttak mens det var innkjøpsstopp, han fikk forskudd på feriepenger utbetalt til seg selv og en ansatte, og han opptrådte uryddig ved å ikke dokumentere utlegg.

Advokat Kristian Fredheim og styreleder Dag Sigurd Brustind har ikke bestemt seg for om de skal anke. Foto: Odd Leif Andreassen

Retten var ikke enig i alle disse punktene. Blant annet mener tingretten at Flaaten-Stokkans rolle i forbindelse med oppsigelsen til den ansatte ikke var et grovt pliktbrudd eller mislighold av arbeidsavtalen.

Retten mener videre at Flaaten-Stokkans eventuelle manglende orientering til styret om sykmelding ikke var et grovt pliktbrudd.

Innkjøpsstopp gjaldt ikke Flaaten-Stokkan

Når det gjelder hans kontantuttak, mens det var innkjøpsstopp, har ikke stiftelsen sannsynliggjort at innkjøpsstoppen omfattet Flaaten-Stokkan. Derfor trengte ikke han å avklare alle innkjøp med styret.

Retten anser da heller ikke bevist at innkjøpene og kontantuttakene innebærer et grovt pliktbrudd eller mislighold av arbeidsavtalen.

Likevel mener tingretten at innkjøpene og kontantuttakene sår tvil om Flaaten-Stokkan forvaltet stiftelsens økonomi på en betryggende måte. Retten viser til at til tross for at stiftelsen sto på konkursens rand kjøpte han snøfreser til 80.000 kroner, komfyr, ringeklokke, pc, mobil, polvarer og tok ut kontanter på til sammen 12.000. Uten å involvere styret.

Stiftelsen unngikk konkurs siden de mottok ekstraordinære tilskudd fra fylkeskommunen.

Terje Flaaten-Stokkan og hans advokat Paul Jonas Tjersland (bak) fikk tingretten med på at det ikke var grunnlag for avskjed. Foto: Odd Leif Andreassen

Oppsigelse

Avskjeden kunne derfor vært opprettholdt som oppsigelse.

Retten mener derfor at Flaaten-Stokkan ved en oppsigelse ville hatt krav på lønn under oppsigelsestiden, som var på seks måneder, og den avtalte sluttavtalen på tre måneder. Totalt 664.000 kroner i etterlønn og sluttpakke. Retten mener at det må gis fradrag for utbetalt sykepenger i perioden. Stiftelsen dømmes til å betale han vel 344.000 kroner. Flaaten-Stokkans hadde også et krav på 150.000 kroner i oppreisning. Dette kravet tas ikke til følge.

Stiftelsen hadde et motkrav på vel 247.000 kroner for udokumenterte utlegg. Dette tas ikke til følge.

Dommen en enstemmig, og de tre dommerne Mina Lundby Michaelsen, Idun Aasjord Nerdal og Jon Kenneth Brekke ga ingen av partene fullt medhold. Det betyr at hver av partene dekker sine egne sakskostnader på vel 700.000 kroner.

Partene har ikke tatt stilling til anke

Advokat til fartøyvernsenteret Kristian Fredheim sier i en kommentar til Harstad Tidende at stiftelsen konstaterer at det forelå grove pliktbrudd på arbeidsavtalen, men retten mente at avskjed ville virke uforholdsmessig. Stiftelsen konstaterer imidlertid at retten delte stiftelsens vurdering om at hans arbeidsforhold kunne bringes til opphør gjennom oppsigelse.

Begge sidene har ikke tatt stilling til om de vil anke dommen.

I kjølvannet av avskjeden, anmeldte stiftelsen Flaaten-Stokkan for underslag. Ifølge denne dommen er denne anmeldelsen henlagt.