Flaaten-Stokkan mener seg usaklig avskjediget av styret i fartøyvernsenteret. Han har derfor stevnet stiftelsen, og krever 3,5 millioner. Det er Midtre Hålogaland tingrett som skal avgjøre saken. Saken går av stabelen tirsdag og onsdag i Narvik.

Første dag gikk med til innledningsforedrag fra advokatene på begge sider og Flaaten-Stokkan og Brustind fikk forklart seg.

Da kom det fram stor uenighet om hvem som innførte innkjøpsstopp i desember 2021. Styreleder Brustind mener det var styret og at direktør Flaaten-Stokkan har illojal da han gjorde innkjøp uten at styret ble informert.

I referatet fra styremøtet 9. desember 2021, som ble ført i pennen av styreleder Brustind, står det ingenting om at det ble vedtatt innkjøpsstopp. Den eneste skriftlige dokumentasjonen som er lagt fram for retten er en epost som direktør Flaaten-Stokkan sendte til de ansatte dagen etter styremøtet. I eposten står det at direktøren har innført innkjøpsstopp og at alle innkjøpt skulle godkjennes av Flaaten-Stokkan.

Advokat Kristian Fredheim og styreleder Dag Sigurd Brustind i Midtre Hålogaland tingrett i Narvik. Foto: Odd Leif Andreassen

– Måtte sette bremsene på

Styreleder Brustind sa i retten at han beklaget at han hadde glemt dette punktet i referatet.

– Det er ingen tvil om at styret vedtok dette. Flaaten-Stokkan var på møtet og var derimot veldig uenig. Men stiftelsen var på randen av konkurs, og vi måtte sette bremsene for å redde selskapet. Hadde ikke vi fått et muntlig tilsagn i november fra fylket om støtte på 1,5 millioner, ville vi slått selskapet konkurs i november 2021.

Det at Flaaten-Stokkan fortsatte å gjøre innkjøp utover vinteren, mener styrelederen er iljoalt mot styret, og er en av årsakene til avskjedigelsen våren 2022.

– Han tok ut penger på firmakortet. To ganger seks tusen, uten at vi vet hva de pengene gikk til. Han kjøpte en snøfreser til 88.000 kroner, kjøpte varer på Vinmonopolet for mer enn 4.000 kroner til en sosial tilstelning for ansatte, og han tok ut 110.000 kroner i forskudd på feriepengene til seg selv. Uten at styret var informert. Dette mener vi var så grovt illojalt at styret ikke hadde tillit til han.

– Truet med å forlate jobben

Flaaten-Stokkan mener imidertid at innkjøpene var nødvendig for både å få inntekter til stiftelsen og ikke minst var det viktig med en sammenkomst for de ansatte like før jul slik at man beholdt dem.

– Vi hadde et prosjekt på Bjarkøy som gå oss en inntekt på 4–500.000 kroner. Det snødde utrolig mye den vinteren, og ansatte truet med å legge ned arbeidet hvis de ikke fikk utstyr til å fjerne snøen. I den forbindelse ble snøfreseren kjøpt. Alternativet ville vært null i inntekt. De to uttakene på til sammen 12.000 kroner kan ha vært penger som ansatte skulle bruke til å fylle drivstoff på firmabilene. Det var ikke bare jeg som brukte firmakortet, sier han.

Flaaten-Stokkan fortalte i retten at da han kom til stiftelsen 16. juni 2008, var den i store problemer.

– Det var blant annen en intern konflikt der det var steile parter som sto mot hverandre. For å få kontroll på driften endret vi driftsmodellen og delte stiftelsen inn i flere avdelinger. I løpet av disse årene har det vært nesten umulig å budsjettere, da den offentlige støtten ble endret, noe ble fjernet og nye kunne komme til. Vi viste skjelden hva vi fikk av penger for langt ute på året. Da vi startet enkelte år hadde vi ikke penger, men vi ville ikke si opp noen, av frykt for å miste dem. Vi fant tidlig ut at vi ikke bare kunne leve kun på offentlig støtte og gikk derfor ut i markedet for å få tak i oppdrag.

Han forklarte i Midtre Hålogaland tingrett tirsdag at etter hvert klarte de å få til gode relasjoner med private slik at de fikk viktige oppdrag til senteret.

– Det største oppdraget i senterets historie var da vi fikk jobben med Grytøy, men også den 10 millioner store jobben med båten Havblikk var viktig. Begge disse to jobbene var på tur til verft i Vesterålen, men gjennom gode relasjoner og forhandlinger, klarte vi å sikre at de kom til oss.

– Grovt tillitsbrudd

Styreleder Dag Sigurd Brustind mente det var nødvendig å avskjedige Flaaten-Stokkan da han var illojal mot styret.

– Han fulgte ikke opp de vedtak styret gjorde. Han fortalte ikke at han var langtidssykmeldt, kjøpte varer uten at styret ble informert, brukte firmakortet uten at det la med kvitteringer, vi vet ikke hva pengene er brukt til og han fortalte ikke sannheten om den økonomiske situasjonen. Alt dette mener vi er et grovt tillitsbrudd og et enstemmig styre vedtok å fjerne Flaaten-Stokkan som direktør våren 2022, sier han.

Brustind fortalte i tingretten at han ikke var klar over den store krisen stiftelsen var i da han ble valgt til styreleder våren 2021.

– Hadde vi kjent til at stiftelsen var teknisk sett konkursi 2020, og at gjelden var på 3 mill, egenkapitalen var tapt og det var uregelmessigheter med faktura fra daglig leder, hadde vi aldri tatt på oss dette vervet. På det første styremøtet ble vi fortalt en helt annen historie og ingen sa noe om at stiftelsen var på randen av krise.

Brustind fortsatte:

– Dette styret jobber på dugnad. Det er brukt utrolig mange timer på å rydde opp etter Flaaten-Stokkan. Følgeskadene etter han er på rundt tre millioner. Vi er ikke ferdig med oppryddingen, men vi mener nå at vi begynner å få stiftelsen på rett kjøl. Vi har betalt alle regninger, vi har god ordrereserve og vi er nå solvent, sa styrelederen.

Saken fortsetter onsdag med vitneførsel. Det er stevnet fem vitner fra begge sider.