Barents Tour har vært et inspirasjonsprosjekt siden 2018 i regi av Equinor for tiendeklassinger i Finnmark, Helgeland og Harstad.

– Hittil har 3.000 elever deltatt på våre inspirasjonsdager. Det er flere år siden vi skjønte at det ville bli kamp om arbeidskraften i denne landsdelen. Blant annet har vi bruk for mye folk til det nye feltet Johan Castberg, sier han sammen med prosjektstøtte Anniken Høiås, opprinnelig fra Oslo, men skal jobbe med Johan Castberg.

– Vi vil ikke at ungdommen skal reise sørover for å finne arbeid. Vi vil at nordlendinger blir i nord for å utvikle landsdelen. Denne dagen har vi laget for å vise fram de mange karrieremulighetene det finnes i Nord-Norge. Velger man å satse denne veien er det et vidt spekter av muligheter, sier de.

Bakken er opprinnelig prosjektleder for Johan Castberg-feltet som etter planen skal komme i drift i 2024.

– Det blir stadig vanskeligere å skaffe nok folk og ikke minst få tak i dem som har riktig kompetanse. Derfor har vi utviklet Barents Tour for å kunne gi ungdomsskoleelevene en smakebit av hva vi holder på med. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger på denne dagen, og vi tror ungdom kan få øyne opp for denne bransjen, sier han.

Energi, olje og gass er under en voldsom utvikling, og Equinor bruker milliardbeløp for å gjøre bransjen mer miljø- og klimavennlig.

– Dagens ungdom er veldig miljøbeviste og derfor er det viktig at vi utvikler også fornybar energi. Kanskje kan nettopp disse ungdommene være med på å løse krisa, og kanskje finner de den riktige veien i et grønne skiftet. Equinor har et mål om å være karbonnøytral innen 2050, sier han.